Shana tova van onze voorzitter

Shana tova

Donderdag, 13 september 2023

Shana tova van onze voorzitter

Beste JNF vrienden, shalom!

 

Al jaren volg ik de ontwikkelingen op het gebied van groene energie met grote belangstelling. Israël staat hoog aangeschreven in de publicaties die ik voorbij zie komen.

Wij werken dan ook intensief samen met onze koepelorganisatie JNF Israël om projecten in groene energie nog meer te steunen, zodat het land ook op dit gebied zelfvoorzienend wordt.

Shana tova
Doedoe en Sharon tijdens de Culinairy Mission maart 2023

Dat is hard nodig in het kader van de klimaatproblematiek. Denk aan de opwarming van de aarde, de CO2-uitstoot en de impact daarvan op de mens en onze planeet. We hebben behoefte aan groene energie, voldoende drinkwater en voeding. Het JNF steunt deze projecten, zoals de van Afval naar Energie machine en het onderzoeksproject naar duurzame energieopslag.

Reflectie

In de aanloop naar Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar, is het een mooie traditie om te reflecteren op wat is geweest. Wat hebben we het afgelopen jaar goed gedaan, wat hadden we beter kunnen doen? We hopen dat G’d ons zal zegenen met een nieuw jaar van geluk, voorspoed, gezondheid en vrede met elkaar.

Onze activiteiten het afgelopen jaar

Met behulp van uw donaties en dankzij nalatenschappen plantten we duizenden bomen in de Negev woestijn. Ook herstelden we duizenden hectare bos in de heuvels van Jeruzalem en richtten we een aantal familieparken op naam op. We startten een actie voor de tweede JNF brandweerauto, legden fietspaden aan en onze van Afval naar Energie machine ging van start. Ook vingen we bijna honderd weeskinderen uit Oekraïne op en plaatsten we maar liefst tien schuilkelders in het zuiden van Israël. Heel veel dank voor uw steun hierbij.

Reizen door Israël is de beste manier om te laten zien wat het JNF doet. Daarom organiseerden we het afgelopen jaar weer een aantal reizen voor onze donateurs. Want, dat is onze ervaring inmiddels: er gaat niets boven het zelf bekijken van onze projecten.

een groen Jeruzalem - 68e JNF loterij
Familie uit de Arava - 24/7 zonne-energie

Onderzoek en kennis delen

Nieuw is onze samenwerking met het Tel Chai College in Kirjat Shmona, het Kinneret Innovation Centre en het Volcani instituut. We zijn met hen een onderzoek gestart naar alternatieve eiwitten en het beschermen van fruitbomen.

Een JNF Experience evenement vormde de kick-off van de samenwerking met het Tel Hai College. Onder andere Dr. Ofir Benjamin sprak over alles wat er gaande is op het gebied van innovatie in de voedselindustrie.

Ook organiseerden we, zoals ieder jaar, een JNF Experience evenement, met wetenschappers uit het R&D centrum van de Negev woestijn en specialisten uit het veld.

Mensen in Nederland informeren over Israël is een belangrijk onderdeel van ons werk. Vivian Rinat, onze directeur, reisde daarvoor regelmatig door heel Nederland om lezingen te geven over onze projecten in Israël.

Wat zijn onze plannen?

De komende jaren gaan we extra aandacht geven aan de Ramat HaNegev regio. We zorgen ervoor dat het aantrekkelijk wordt voor jonge gezinnen om er te komen wonen en werken. We werken aan een park in Nitzana, en geven ook aandacht aan groene energie. Zoals bijvoorbeeld ons project voor duurzame energieopslag in de Arava en Eilat. De bewoners daar hebben onze hulp hard nodig om de woestijn duurzaam tot bloei te brengen.

Komend jaar hopen we ook ons eerste JNF Holland Huis voor kansarme kinderen in Migdal HaEmek te openen, nieuwe bossen te planten, mooie parken te openen en onderzoek te steunen op het gebied van landbouw en water.

JNF Experience Evenement, DeLaMar Amsterdam

Uitnodiging

Ten slotte: op 7 november aanstaande organiseren we een grote JNF Experience op een unieke locatie in Amsterdam. Deze experience staat in het teken van 75 jaar Israël. Ondanks dat het er op dit moment niet altijd makkelijk is, is dat reden voor een feest.

Ik hoop u daar te mogen verwelkomen. Het belooft een mooie avond te worden, met gasten uit zowel Nederland als Israël.

Ons doel is en blijft om zo veel mogelijk mooie projecten in Israël, samen met u, uit te voeren voor alle inwoners van het land. Ik wil u heel hartelijk danken voor uw nooit aflatende steun.

Namens het bestuur en alle medewerkers van ons kantoor wens ik u een Shana Tova, een voorspoedig nieuwjaar.

 

David (Doedoe) Kornmehl

Voorzitter JNF Nederland

Lees meer nieuws

JNF Nieuws