JNF Agenda
Welkom op onze JNF Agenda. Hier bieden we je een overzicht van de Joodse feestdagen, JNF evenementen en andere bijzondere gebeurtenissen. Heb je tips voor onze agenda? Stuur deze dan naar: Shirly@jnf.nl
Nationale Chanoeka viering (19:30u)
De Nationale Chanoeka viering op donderdag 7 december 2023 op de Dam in Amsterdam start om 19.00 uur met het optreden van een Israëlische band, waarna om 19.30 uur de Chanoeka lichtjes worden aangestoken. Ben jij er ook bij?
Stille tocht in Den Haag (10.30u)
Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseert Christenen voor Israël een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli’s die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen jullie op om ook te komen!
Chanoeka 5784 | 2023
Chanoeka betekent ‘inwijding’. Het staat ook bekend als ‘het feest van de lichtjes’, ‘het inwijdingsfeest’ of ‘het toewijdingsfeest’ en duurt acht dagen. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang op de 25e dag van de Joodse maand Kislev.
JNF Chanoeka zoombijeenkomst (19.00u)
Op woensdag 13 december 19.00 uur, de 7e dag van Chanoeka, steken we samen, met onze vrienden uit de Arava, de kaarsjes aan, via een zoombijeenkomst.
Trekking 69e JNF Loterij
Doe mee met de 69ste JNF Loterij en draag bij aan de ontwikkeling van het Nitzana park. De trekking vindt plaats op 19 december. De uitslag wordt op 20 december op onze website bekend gemaakt. Je kunt nog loten kopen tot en met 12 december 2023.
Toe Bisjwat 5784 | 2024
Toe Bisjwat is het Joodse nieuwjaar van de bomen, met de gewoonte om een boom te planten op deze dag. In Israël is het de boomplantdag.
Pesach 5784 | 2024
Pesach, het Joodse Pasen, begint op 15 Nisan. Acht dagen – in Israël zelf is dit zeven dagen – mogen er geen gerezen producten worden gegeten of gedronken.
Nationale Herdenking 4 mei
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Bevrijdingsdag 5 mei
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië.
Jom Hashoa 5784 | 2024
In het land Israël en in alle Joodse gemeenschappen over de hele wereld is Jom Hashoa de dag waarop alle mensen worden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.
Jom Hazikaron 5784 | 2024
Een etmaal lang worden in Israël en in alle Joodse gemeenschappen ter wereld alle omgekomen soldaten en slachtoffers van terreur herdacht. Ook worden tijdens Jom Hazikaron alle mensen herdacht die zijn omgekomen sinds de oprichting van de staat in 1948.
Sjawoe’ot 5784 | 2024
Sjawoe’ot (het Wekenfeest) wordt op de vijftigste dag na het begin van Pesach gevierd. Het is een van oorsprong agrarisch feest waarbij de dankbaarheid voor de nieuwe graanoogst van de vroege zomer werd uitgesproken.
Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
Rosj Hasjana Van zonsondergang op woensdag 2 oktober tot zonsondergang op vrijdag 4 oktober Rosj Hasjana, wat betekent ‘Hoofd van het Jaar’, is het Joodse Nieuwjaar. Het behoort naast Jom Kippoer en Soekot tot een van de Joodse Hoge feestdagen. Doordat het Jodendom met een maankalender werkt, valt dit nieuwjaar niet op dezelfde… Lees verder Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
Jom Kippoer (Grote Verzoendag)
Jom Kippoer Van zonsondergang op vrijdag 11 oktober tot zonsondergang op zaterdag 12 oktober Jom Kippoer valt op de tiende dag van de Joodse maand Tisjri. Het is de heiligste dag van het Joodse jaar en wordt ook wel Grote Verzoendag genoemd. Op deze dag wordt G’d om vergiffenis gevraagd voor de fouten die… Lees verder Jom Kippoer (Grote Verzoendag)
Soekot 5784 | 2024
Soekot, het Loofhuttenfeest, wordt ook wel ‘het oogstfeest’ genoemd. De laatste dag van Soekot heet Simchat Tora, wat Vreugde der Wet betekent.