Jom Kippoer (Grote Verzoendag)

Jom Kippoer

Van zonsondergang op vrijdag 11 oktober
tot zonsondergang op zaterdag 12 oktober

 

Jom Kippoer valt op de tiende dag van de Joodse maand Tisjri. Het is de heiligste dag van het Joodse jaar en wordt ook wel Grote Verzoendag genoemd. Op deze dag wordt G’d om vergiffenis gevraagd voor de fouten die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De avond waarop Jom Kippoer begint, heet Kol Nidre.

 

Vijfentwintig uur lang is het verboden om te werken, te eten en te drinken. Ook is het een gebruik om geen juwelen te dragen en geen leren schoenen. De dag wordt doorgebracht in de synagoge. Aan het begin van het vasten, wenst men elkaar ‘chatima tova’, wat betekent: een goede vasten.

 

Aan het einde van de vastendag wordt er in de synagoge op de sjofar, een blaasinstrument gemaakt van de hoorn van een ram, geblazen. Het vasten is dan voorbij. Waarna er een feestelijk maal is met familie en vrienden. Dit wordt ook wel ‘aanbijten’ genoemd.

 

Jom kippoer is naast Rosj Hasjana en Soekot een van de Joodse Hoogfeesten. Deze feestdagen vallen in de maand Tisjri die gebruikt worden door vele Joden om na te denken over hun doelen en prioriteiten voor het komende jaar.