Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)

Rosj Hasjana

Rosj Hasjana

Van zonsondergang op woensdag 2 oktober
tot zonsondergang op vrijdag 4 oktober

 

Rosj Hasjana, wat betekent ‘Hoofd van het Jaar’, is het Joodse Nieuwjaar. Het behoort naast Jom Kippoer en Soekot tot een van de Joodse Hoge feestdagen.

 

Doordat het Jodendom met een maankalender werkt, valt dit nieuwjaar niet op dezelfde dag als in het westen. Rosj Hasjana vindt plaats op de eerste en tweede dag van de Joodse maand Tisjri, wat in de gregoriaanse kalender meestal in september/oktober valt. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij de schepping van de wereld.

 

Het nieuwe jaar begint in de herfst, als de bladeren van de bomen vallen en de oogst is binnengehaald. Het is een gebruik om met Rosj Hasjana appeltjes met honing te eten, voor een goed en zoet nieuw jaar.

Het Joodse Nieuwjaar wordt niet binnengehaald door knallend vuurwerk. Het feest wordt thuis gevierd met een feestelijke maaltijd. En ook in de synagoge, waar een speciale dienst plaatsvindt, waarbij honderd keer op de sjofar, een hoorn, gemaakt van een ram of bok, geblazen. De honderd tonen roepen op tot bewustwording en inkeer. De tien dagen die volgen na Rosj Hasjana, zijn er om datgene goed te maken waarvan je vindt dat je het verkeerd hebt gedaan. Dan volgt Grote Verzoendag.