Chanoeka 5784 | 2023

08/12/2023
t/m 15/12/2023

Chanoeka

Van zonsondergang op donderdag 7 december
tot zonsondergang op vrijdag 15 december

 

Chanoeka betekent ‘inwijding’. Het staat ook bekend als ‘het feest van de lichtjes’, ‘het inwijdingsfeest’ of ‘het toewijdingsfeest’ en duurt acht dagen. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang op de 25e dag van de Joodse maand Kislev. Het feest werd ingesteld in de tijd van de Griekse overheersing over Israël, in het midden van de tweede eeuw voor de gewone jaartelling. Het wordt gevierd ter herinnering aan de heugelijke dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij in het jaar 165 voor de gewone jaartelling de Syriërs hadden verslagen.

 

Volgens het verhaal konden de Joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, zuivere olijfolie te persen.

 

Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Thuis wordt acht dagen lang een lichtje aangestoken, elke dag eentje meer. De kaarsjes worden aangestoken met behulp van een extra lichtje, de sjammasj (‘dienaar’). Uiteindelijk staan er acht kaarsjes, plus de sjammasj, in de chanoekia, een negenarmige kandelaar die alleen tijdens Chanoeka wordt gebruikt.

Richtlijnen voor de chanoekia:

  • De kaarsen moeten op één rechte lijn staan, zowel horizontaal als verticaal.
  • De chanoekia moet minimaal op dertig centimeter hoogte staan en mag bij voorkeur niet hoger dan één meter van de vloer worden geplaatst.
  • Plaats de kaarsen van rechts naar links in de chanoekia.
  • De kaarsen worden van links naar rechts aangestoken.