Blog Joanne Nihom – 1

Joanne's blog 1 - Sderot gemeentehuis

Dinsdag, 10 oktober 2023

Joanne's blog

Lieve allemaal,

Zaterdagmorgen vroeg (7 oktober) liep ik van de prachtige natuur te genieten tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling in de avocadoplantages in het dorp waar ik woon. Ik kwam een aantal Arabische mannen tegen die ik niet echt ken, maar die ik, al jarenlang, vrijwel dagelijks tegenkom. We wensten elkaar, zoals altijd, een ‘Shalom’ en ‘Sjalaam’, niet wetende dat de betekenis van die woorden een half uur later wrang in de oren zou klinken.

Toen begonnen de berichten binnen te stromen. Het leek op een escalatie aan de grens met Gaza, zoals die wel vaker voorkomt. Maar al snel werd de blauwe hemel zwarter. Ik schrijf jullie dit blog op dinsdagmorgen, 10 oktober, en de hemel is gitzwart. Echt gitzwart. De beelden en verhalen zijn te afschuwelijk.

Joanne's blog 1 - Sderot gemeentehuis

Hartverwarmende initiatieven

Wat ongelofelijk bijzonder dat jullie, het JNF, zaterdag gelijk een noodactie zijn gestart. Ik vertel het aan iedereen met wie ik via mail of Whatsapp contact heb, vooral hier in Israël. Het betekent meer dan een hart onder de riem, en ook heel veel meer dan de waarde van geld, het betekent een dierbare morele steun, die op dit moment o zo hard nodig is.

Zondagavond heb ik via een link meegekeken naar een solidariteitsbijeenkomst, georganiseerd door een groot aantal organisaties, waaronder het JNF. Het was een bemoedigende en warme bijeenkomst. De staande ovatie voor Modi Ephraim, de Israëlische ambassadeur in Nederland, was zo terecht. De woorden van onder andere demissionair minister en lijsttrekker van de VVD, Dilan Yeşilgöz-Zegerius en directeur van Christenen voor Israël, Frank van Oordt, raakte me diep.

‘vrede’, ‘liefde’, ‘tolerantie’, ‘hoop’ en ‘geluk’

Vanmorgen belde ik met een vriendin van mij, de keramist Tsameret Zamir uit Netiv HaAsara, een van de dorpen aan de grens met Gaza die het zwaarst zijn getroffen.

Gelukkig zijn zij en haar gezin veilig. Ze zijn geëvacueerd naar het centrum van het land. Een jaar geleden bezochten we haar tijdens onze JNF Experience reis. Ze vertelde toen over het leven in de schaduw van de veiligheidsmuur, over optimistisch zijn en blijven. En haar hoop op vrede. Haar project, dat begon als een plaatselijk initiatief, het aanbrengen van stukjes mozaïek op beide kanten van de muur, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een groot symbool voor vrede.

Ook wij plakten daar toen kleine kleurrijke stukjes mozaïek. Op de muur staan in het Engels, Ivriet en Arabisch woorden als ‘vrede’, ‘liefde’, ‘tolerantie’, ‘hoop’ en ‘geluk’.

Netivim leshalom
Noodactie Israël banner

Laten we hopen en bidden dat die woorden weer snel voor Israël zullen gelden.

Shalom, Joanne

Lees meer nieuws

JNF Nieuws