Herstel Ben Shemen-woud na bosbranden

Ben Shemen woud

Bosbranden in het Ben Shemen-woud

In mei 2019 woedde in het Ben Shemen-woud, het centraal liggende en meest bezochte woud van het JNF, een allesverwoestende brand. 250 hectare bos ging in vlammen op. Voor het herstel was 3,8 miljoen sjekel nodig, bijna 1 miljoen euro.

De brand verwoestte ongeveer 2112 dunam (250 hectare) en veroorzaakte enorm veel schade. Ook het kleine voorstadje Mevo Modi’in werd bijna volledig vernietigd. Het JNF herstelde het Ben Shemen-woud om het terug te brengen tot een actief, groen en levendig bos. Het project is afgerond, maar bijdragen aan onderhoud van de bossen is nog steeds nodig.

Bosbranden in Israël

Nitai Zecharya is bioloog en werkt al meer dan dertig jaar als bosbeheerder van het JNF. Hij vertelt:

‘Er woeden hier ieder jaar branden en we proberen ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Er zijn wachttorens en we zijn continu alert. Maar het vuur kwam dit keer van drie kanten en was vanwege de hoge temperaturen en de wind vanuit de woestijn oncontroleerbaar. De JNF-brandweerlieden werkten non-stop om de verspreiding van het vuur te stoppen, maar slaagden hier pas na drie dagen in. Ons prachtige, groene en levendige bos veranderde in een zwarte, uitzichtloze dode ellende. Het was afschuwelijk. ’Normaal gesproken laten we het verwoeste gebied eerst een jaar met rust en krijgt de natuur de kans zich te herstellen. Vervolgens bekijken we wat er moet gebeuren. Maar omdat dit zo’n belangrijk woud is voor zoveel mensen, heeft het JNF besloten het nu anders aan te pakken. We willen het hier zo snel mogelijk weer toegankelijk maken voor publiek. We zijn heel blij dat het JNF ons daarbij steunt.’

Bosherstel

Zodra de brand onder controle was, maakten de bosbeheerders een plan om het gebied te herstellen. De medewerkers van het JNF begonnen met het opruimen en verwijderen van de zwartgeblakerde takken en bomen. De troosteloze afgebrande stompjes werden gerooid, de verschroeide aarde schoongemaakt en nieuwe bomen werden geplant. Zo kan het gebied weer groen worden en de indringende brandlucht plaatsmaken voor de vertrouwde geur van de natuur.

Nitai: ‘We hebben geleerd van deze brand. Tussen de bomen zorgen we nu voor voldoende ruimte en we planten ze verder van de huizen vandaan. Ook houden we het groen laag bij de grond, zodat eventueel vuur zich niet makkelijk kan verspreiden.’

Herstel en vernieuwing van het Ben Shemen-woud zal meerdere jaren in beslag nemen. Het JNF zal het bos de komende twee jaar op natuurlijke wijze laten herstellen, nieuwe bomen planten en daarbij veel onderhoud en preventiemaatregelen nemen.

Nieuwe bomen aanplanten

Het begin van nieuwe aanplant werd gemaakt met Toe Bisjwat, het Joods nieuwjaar van de bomen. Oorspronkelijk was dit feest belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de tempel.

Tegenwoordig wordt het gevierd door het planten van stekjes en bomen. Het JNF vierde dit mooie feest door het planten van vierduizend nieuwe bomen om het Ben Shemen-woud weer nieuw leven te geven.

Nitai: ‘Het was een bijzondere happening. Heel ontroerend. We deden dit samen met vrijwilligers en met bewoners van Mevo Modi’im, het dorp dat vrijwel geheel verwoest werd door de brand. Het was voor ons allemaal een emotioneel moment. Het gaf hoop en vertrouwen in de toekomst.’

Waar ligt het bos en waarom is het zo belangrijk?

Het Ben Shemen-woud is een van de grootste en oudste JNF-bossen en ligt heel centraal: tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

Jaarlijks komen hier meer dan 1,6 miljoen bezoekers recreëren. Ze genieten van de aangelegde wandel- en fietspaden, picknickplaatsen en de prachtige flora en fauna. Het is niet alleen een heerlijke plek om te vertoeven. De bomen vormen de groene longen van Israël en zijn essentieel voor de kwaliteit van leven van ons allemaal. Bos en groene gebieden zijn ons antwoord op de verstedelijking en opwarming van de aarde.

Wil je bijdragen aan het onderhoud van onze bossen? Dat kan:
Draag structureel bij met een boom abonnement.
Meer informatie hierover vind je hier.

Ben Shemen woud

Steun ons in 4 stappen

Doneer direct, steun Israel

Al 120 jaar actief

Draag bij aan het behoud van onze bossen

Met alleen het planten van bomen zijn we er niet. Iedere boom die wordt geplant heeft veel en intensieve verzorging nodig. Met jouw donatie of een structurele bijdrage voor bomenonderhoud help je de bossen in Israël groen en gezond te houden.

Bomen planten

Lorem ipsum dolor sit amet!

Andere projecten

Water, landbouw, tuinbouw
en bomen zorgen voor bloei