Het Holland Park in Eilat

Het Holland Park in Eilat

Het Holland Park in Eilat

In 1998 heeft het JNF in het zuidelijkste puntje van de Negev woestijn het Holland Park Eilat opgericht, een park waar mensen en de natuur samenkomen.

De doelen

Het eerste doel was een recreatiegebied creëren voor de bewoners van Eilat, om te kunnen wandelen, spelen, mountainbiken en te picknicken. Dat was hard nodig in een omgeving waar je buiten de stad Eilat niets anders vindt dan kilometers dorre woestijngrond, zand, rotsen en steen. En waar je 7 maanden per jaar leeft in temperaturen van 40 ºC en meer.

Het tweede doel was het ontwikkelen van een gebied waar de vele miljoenen trekvogels op krachten kunnen komen. Jaarlijks doen zij Eilat aan als eerste en vaak ook enige stop op hun tocht vanuit Afrika naar het noorden en terug.

Dit project is afgerond, maar bijdragen aan onderhoud van de bossen is nog steeds nodig.

Het Holland Park
Het Holland Park in Eilat

Natuur en educatie

JNF-boswachter Alberto Canaan is een gepassioneerd mens en vanaf het eerste uur betrokken geweest bij het park. ‘Het park slaat een brug tussen de stad en de natuur. Het is open en zeer toegankelijk. Vanuit de stad steek je de straat over en dan ben je er al. Overal in het park staan bankjes en zijn er fiets- en wandelpaden. Het is dan ook een feest om hier te zijn.”

Sociale functie

Alberto: ’Ik kom er met groepen voor educatieve tours. Ook ben ik er regelmatig met onze eigen kinderen, voor een wandeling en een picknick. Wat ook heel fijn is, is dat het park schoon is. Hierin nemen de bezoekers hun verantwoordelijkheid en ook het JNF Israël zorgt daarvoor. Het park heeft een enorme sociale functie en daar zijn we het JNF dankbaar voor. Hoe belangrijk dit is, bleek tijdens het coronajaar. Hier vond je de bewoners uit de wijde omgeving om te genieten van het buitenzijn, van ruimte en een koele plek onder de bomen.’

Druppelirrigatie

Een van de grootste uitdagingen in een extreem woestijngebied is water. Een speciaal ontwikkeld, ingenieus druppelirrigatiesysteem, met gezuiverd water uit het afvalsysteem van Eilat, besproeit dit park. 

Het water wordt door slangen geleid die voorzien zijn van kleine gaatjes. Vervolgens wordt met regelmaat, computergestuurd, een druppeltje water afgegeven. Niets gaat op deze manier verloren, want water in de woestijn is een kostbaar goed.

Ontginnen van land

Een volgende grote uitdaging was het bewerken van de dorre, mineraalarme grond. Keihard en doortrokken van zout. Om de grond vruchtbaar te maken moest hierin veel energie en geld worden geïnvesteerd. 

Het Holland Park
Het Holland Park in Eilat

Vogels in de woestijn

Dr. Reuven Josef van het International Birdwatching Center in Eilat, die het gebied vlak naast het Holland Park beheert, is blij met het park. ‘Sinds het Holland Park Eilat floreert is het aantal vogels hier enorm toegenomen. We hebben zelfs 50 nog niet eerder in Eilat gesignaleerde vogelsoorten waargenomen.’

Iedereen enthousiast

Niet iedereen geloofde in een park in de woestijn. ‘Toen het hier net werd aangelegd, dacht The Society for the Protection of Nature in Israël (SPN) dat het ons nooit zou lukken. Ze hielpen dan ook niet echt mee. Maar nu zijn ze ook enthousiast en sturen ze zelfs hun onderzoekers naar het park,’ vertelt Alberto trots. 

Het Holland Park Eilat is door gezamenlijke inzet en steun een prachtige, unieke plek midden in de woestijn van Israël geworden, onmisbaar voor mens en vogel.

Steun ons in 4 stappen

Doneer direct, steun Israel

Al 120 jaar actief

Maak de woestijn groen

Elke boom verdringt 33 m2 woestijn. Plant nu een boom in Israël. Je kunt er zeker van zijn dat jouw boom een lang leven heeft. En dat ook de generaties na jou zullen profiteren van al het goede dat hij brengt.

Bomen planten

Lorem ipsum dolor sit amet!

Andere projecten

Water, landbouw, tuinbouw
en bomen zorgen voor bloei