woensdag 27 mei 2020

In mei 2019 woedde in het Ben Shemen Woud, het centraal liggende en meest bezochte woud van het JNF, een allesverwoestende brand. 250 hectare bos ging in vlammen op. Het JNF gaat voor de opbouw zorgen. Dat kunnen we alleen samen, want voor het herstel is 3,8 miljoen sjekel nodig (net iets onder 1 miljoen euro).

Wat doet het JNF?

De brand verwoestte ongeveer 2112 dunams (250 hectare) en veroorzaakte enorm veel schade. Ook het kleine voorstadje Mevo Modi’in werd bijna volledig vernietigd. KKL/JNF werkt momenteel aan herstel om het woud terug te brengen tot een actief, groen en levendig bos.

Nitai Zecharya is bioloog en werkt al meer dan dertig jaar als bosbeheerder van KKL/JNF. Hij vertelt:

‘Er woeden hier ieder jaar branden en we proberen ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Er zijn wachttorens en we zijn continu alert. Maar het vuur kwam dit keer van drie kanten en was vanwege de hoge temperaturen en de wind vanuit de woestijn oncontroleerbaar. De JNF-brandweerlieden werkten non-stop om de verspreiding van het vuur te stoppen, maar slaagden hier pas na drie dagen in.

Ons prachtige, groene en levendige bos veranderde in een zwarte, uitzichtloze dode ellende. Het was afschuwelijk.’

‘Normaal gesproken laten we het verwoeste gebied eerst een jaar met rust en krijgt de natuur de kans zich te herstellen. Vervolgens bekijken we wat er moet gebeuren. Maar omdat dit zo’n belangrijk woud is voor zoveel mensen, heeft KKL/JNF besloten het nu anders aan te pakken. We willen het hier zo snel mogelijk weer toegankelijk maken voor publiek. We zijn heel blij dat het JNF ons daarbij wil steunen.

doneer voor het Ben Shemen Woud

Aan de slag

Zodra de brand onder controle was, maakten de bosbeheerders een plan om het gebied te rehabiliteren. Het KKL/JNF begon allereerst met het opruimen en verwijderen van de zwartgeblakerde takken en bomen. De troosteloze afgebrande stompjes werden gerooid, de verschroeide aarde schoongemaakt en nieuwe bomen werden geplant. Zo kan het gebied weer groen worden en de indringende brandlucht plaatsmaken voor de vertrouwde geur van de natuur.

Nitai: ‘Tussen de bomen zorgen we voor voldoende ruimte en we planten ze verder van de huizen vandaan. Ook houden we het groen laag bij de grond, zodat eventueel vuur zich niet makkelijk kan verspreiden.’

Door de coronacrisis werden alle bossen en parken van KKL/JNF gesloten. Ook het Ben Shemen Woud.

Nitai: ‘Omdat de parken tijdens de Corona lockdown dicht waren, konden we al goed aan het herstel werken. Het geeft ons tijd…’

Herstel en vernieuwing van het Ben Shemen Woud zal meerdere jaren in beslag nemen. Het JNF zal het bos de komende twee jaar op natuurlijke wijze laten herstellen, nieuwe bomen planten en daarbij veel onderhoud en preventiemaatregelen nemen. Het woud bestaat voornamelijk uit naaldbomen, maar de nieuwe aanplant zal bestaan uit een gevarieerd aanbod van breedbladige soorten en weideplanten om de gezondheid van het bos te verbeteren.

Hoop

Het begin van nieuwe aanplant werd gemaakt met Toe Bisjwat. Vierduizend nieuwe bomen werden geplant.

Nitai: ‘We deden dit samen met vrijwilligers en met bewoners van Mevo Modi’im, het dorp dat vrijwel geheel verwoest werd door de brand. Dat was voor ons allemaal een emotioneel moment. Het gaf hoop en vertrouwen in de toekomst.’

Waar ligt het bos en waarom is het zo belangrijk?

Het Ben Shemen Woud is een van de grootste en oudste JNF-bossen en ligt heel centraal: tussen Tel Aviv aan de kust en Jeruzalem in het oosten van het land.

Jaarlijks komen hier meer dan 1,6 miljoen bezoekers om te recreëren. Ze genieten van de aangelegde wandel- en fietspaden, picknickplaatsen en de prachtige flora en fauna. Het is niet alleen een heerlijke plek om te vertoeven. De bomen vormen de groene longen van Israel en zijn essentieel voor de kwaliteit van leven van ons allemaal. Bos en groene gebieden zijn ons antwoord op de verstedelijking en opwarming van de aarde.

 

doneer voor het Ben Shemen Woud

Privacyverklaring