donderdag, 17 maart 2022
Boom planten in Israël indrukwekkend en emotioneel
De derde JNF Experience reis is alweer voorbij. Het was fijn om eindelijk, na al die tijd, weer in Israël te zijn. Een week lang bezocht het gezelschap JNF projecten. Ook woonde het maar liefst drie openingsceremonies bij: de inwijding van de eerste JNF Nederland brandweerwagen, de opening van het Stadspark in Lod, ons loterijproject van 2020, en de onthulling van het namenbord nabij het Balfour Woud, het loterijproject van afgelopen jaar. Grote indruk maakte ook de ontmoetingen met de lokale bevolking, en het boom planten natuurlijk. Een kort verslag van de reis met foto’s kan je vinden op www.jnf.nl/reis.

Bijzondere ontmoetingen
Samantha uit Colombia bijvoorbeeld, is werkzaam voor de Central Arava Regional Council. Zij vertelde vol enthousiasme over de uitdagingen van haar leven in de woestijn. Zoals het omgaan met de enorme hitte en de geïsoleerde maatschappij waarin de Arava bewoners leven. Toch denkt ze er niet over om te verhuizen naar een ander deel van het land. “We zijn de moderne pioniers en daar zijn we trots op”, deelde ze met de groep. De Amerikaanse Mitch en zijn gezin wonen sinds kort in Beer Milka in Ramat HaNegev. Zij verkozen de rust en het idealisme van Ramat HaNegev boven de drukte van Tel Aviv. Ook Mitch deelde zijn ervaringen. Hij is zo enthousiast over zijn nieuwe vaderland dat hij gids is geworden om iedereen te laten zien hoe mooi Israël is. De gezamenlijke vrijdagavondviering in Jeruzalem was bijzonder. Er werd kiddoesj gemaakt, de zegening voor de sjabbat, samen met de Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter. Hij benadrukte dat JNF Nederland een belangrijke partner is voor de ambassade.
Op de laatste avond van de reis gaf de jonge diplomaat Tomer Bar Lavi tips over hoe om te gaan met negatieve kritiek op Israël.
Boom planten
De ochtend voor vertrek naar Nederland plantte de groep gezamenlijk stekjes van de Pistacia Atlantica in afbreekbare potten, vanwege het Shmita jaar. Dus niet in de grond zoals dat gewoonlijk gaat. Na september, als het Shmita jaar weer voorbij is, zo vertelde de boswachter, worden de stekjes buiten in de grond geplant. De boswachter sprak het gebed uit voor het planten van een boom in het Hebreeuws en iemand uit de groep in het Nederlands. Het was een mooi en emotioneel moment.
“Dit geeft me daadwerkelijk het gevoel dat ik iets doe voor het land”, aldus een van de reizigers. Een ander beseft nu pas wat het geven van een boom betekent. “Het is veel meer dan alleen een certificaat cadeau krijgen. Met zijn allen maken we een groot verschil.” Het planten van bomen is nog altijd het hoofddoel van het JNF en daarmee een vast onderdeel en een mooie afsluiting van de reis.
