Nieuw project: Ofakim Community Park

Ofakim Park

Dinsdag, 3 mei 2022

Nieuw project: Ofakim Community Park

Aan de rand van de Negev woestijn, tussen Beer Sheba en Ashkelon, ligt de stad Ofakim. Een immigrantenstad van zo’n 30.000 inwoners. Met de opening van een treinstation in 2015 en de komst van hightech- en ondernemerscentra, trekt de stad een jong en levendig publiek aan om er te gaan wonen en werken.

Gebrek aan groen

35% van de inwoners van Ofakim zijn nieuwkomers. Zij wonen in twee nieuwe wijken. Wat mistte waren gemakkelijk toegankelijke, openbare groene plekken om van de natuur te genieten en te ontspannen.

Ofakim Park

Shiran Elmaliach

Op dit moment hebben de mensen in Ofakim niet veel plaatsen om naar buiten te gaan om van de natuur te genieten en te ontspannen. Dit park is een goed begin.

De stad Ofakim

Duurzame groei voor de toekomst

JNF heeft een groen, milieuvriendelijk park gebouwd midden in een voormalig industriegebied, te midden van de stad. Hierdoor verbindt het park het commerciële centrum van Ofakim, het winkelcentrum en het centrale busstation, met de natuurlijke omgeving: het Ofakim bos en de rivier van de stad. Het JNF park beslaat 5000 vierkante meter. Het heeft alles wat een modern park moet hebben.

Bewoners vertellen

Shiran Elmaliach (36), inwoner van Ofakim en directeur van een bedrijf, ziet het park als de start voor duurzame groei in Ofakim. “Meer parken betekent meer groene educatie om te leren over duurzaamheid.”

“Er is hier veel huizenbouw, maar we hadden geen groen. Voor ontspanning met de kinderen moest ik naar Beer Sheba of Netivot”, vertelt Victoria Yeshayev (35), zij is de plaatselijke banketbakker. “Je wilt niet altijd ergens heen rijden om je te vermaken. Nu is er dit fijne park en dichtbij, we lopen er naar toe…“

Achtergrond

Het was de droom en missie van de eerste minister-president van Israël, David Ben Gurion, om de Negev woestijn tot bloei brengen. JNF heeft veel geïnvesteerd in de Negev woestijn. Dankzij landontginning, onderzoek naar landbouw in de woestijn, het opzetten van waterreservoirs en het aanleggen van bossen werden grote delen van de Negev woestijn bewoonbaar. Zijn droom is werkelijkheid geworden. Jonge gezinnen trekken sinds de jaren ’60 naar de woestijn vanwege de rust en ruimte.

Ofakim Park - speeltuin

Lees meer nieuws

JNF Nieuws