Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

Verzetshelden: Joop Westerweelpark

dinsdag, 3 mei 2022

Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Jom Hasjoa, dat afgelopen week in Israël plaatsvond, en op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder deze slachtoffers zijn ook Nederlandse verzetshelden. Ter nagedachtenis aan hen zijn een aantal JNF parken en wouden opgericht. Hier volgen twee bijzondere verhalen.

Joop Westerweelpark

Joop Westerweel was een van de grootste helden van de Tweede Wereldoorlog. Hij richtte de Westerweelgroep op. Dit was een verzetsgroep die er in slaagde meer dan 300 Joodse jongeren te redden uit de handen van de Nazi’s. De groep zorgde voor onderduikadressen, valse persoonsbewijzen, voedselbonnen en smokkelroutes. Deze jongeren werden via België en Frankrijk naar Spanje gesmokkeld. Zo overleefden deze tieners de Tweede Wereldoorlog. Velen van hen emigreerden na 1945 naar Israël.

Verzetshelden: Joop Westerweelpark

'Noem ons géén Helden'

Op 11 maart 1944 werd Joop gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere man – de Rechtvaardige onder de Volkeren – is in 1964 een park opgericht in Israël, in Lager Galilea. Ieder jaar, op Jom Hasjoa, komen de families van de overlevenden hier samen om hem en de leden van de Westerweelgroep te herdenken.

Bekijk de video hierboven om het hele verhaal te horen.

Sally Noach Park

Salomon Jacob (Sally) Noach ontvluchtte in mei 1940 zijn woonplaats Brussel net voordat de Nazi’s de Lage Landen bezetten. Sally kwam terecht in Lyon. Daar vond hij werk als vertaler op het Nederlands consulaat.

Het lukte hem om honderden Joodse en niet-Joodse vluchtelingen te helpen vluchten naar Zwitserland en Spanje. Om zich vervolgens aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten in Engeland.

Sally Noach overleed in 1980. In 2019 wilde Jacques Noach, de zoon van Sally, op een bijzondere wijze de naam van zijn vader eren. Een jaar eerder was een park in Haifa verwoest door bosbranden. Het werd de renovatie van dit park en kwam tot stand door familie en vrienden van Sally. Tijdens een emotionele ceremonie werd het park ingewijd. En het kreeg de naam Sally Noach Park.

Sally Noach Park voor de restauratie
Sally Noach park na de restauratie

‘Een tastbaar en blijvend eerbetoon’

Door het planten of renoveren van een bos heb je een tastbaar en blijvend eerbetoon aan een dierbare en leeft het op deze manier voor vele generaties door.

Richt ook een park of woud op. Op je eigen naam, die van je bedrijf of van een dierbare. Voor meer informatie kijk hier.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Herfst in Israël

... / JNF / Bomen / Herfst in Israël / Donderdag, 29 september 2022Herfst in Israël Nitai Zecharia, onze boswachter in het Ben Shemen Woud, vertelt ons in de video hiernaast over de herfst in Israël. De herfst is in Nederland volop aanwezig. Dat is te merken aan het gure weer en aan de natuur… Lees verder Herfst in Israël

Lees nieuws

Karakteristieke bomen in de spotlights

... / JNF / Bomen / Karakteristieke bomen in de spotlights / Donderdag, 22 september 2022Karakteristieke bomen in de spotlights De Israëlische Yaakov Shkolnik weet alles van bomen. Zijn liefde voor de natuur begon al tijdens de middelbare school. Een paar jaar geleden schreef hij met medewerking van JNF Israël ‘101 Special and Amazing Trees… Lees verder Karakteristieke bomen in de spotlights

Lees nieuws

Innovatie tegen droogte

... / JNF / Bomen / Innovatie tegen droogte / Maandag, 22 augustus 2022Innovatie tegen droogte In Nederland heerst op dit moment grote droogte. In Israël heeft men hier al jaren mee te maken. Niet alleen wordt daar de droogte steeds groter, ook worden de regenbuien heviger. Dat veroorzaakt vooral in dorpen en steden veel… Lees verder Innovatie tegen droogte

Lees nieuws

Olijfboom ter nagedachtenis

... / JNF / Bomen / Olijfboom ter nagedachtenis / Maandag, 22 augustus 2022Olijfboom ter nagedachtenis Op zaterdag 30 juli was het tachtig jaar geleden dat het eerste transport vanuit Rotterdam naar Westerbork vertrok. Ongeveer vijfenzestighonderd Joden uit de Maasstad en omgeving gingen een vrijwel zekere dood tegemoet. Onder grote belangstelling werden zij op 31… Lees verder Olijfboom ter nagedachtenis

Lees nieuws