Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

Verzetshelden: Joop Westerweelpark

dinsdag, 3 mei 2022

Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Jom Hasjoa, dat afgelopen week in Israël plaatsvond, en op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder deze slachtoffers zijn ook Nederlandse verzetshelden. Ter nagedachtenis aan hen zijn een aantal JNF-parken en wouden opgericht. Hier volgen twee bijzondere verhalen.

Joop Westerweelpark

Joop Westerweel was een van de grootste helden van de Tweede Wereldoorlog. Hij richtte de Westerweelgroep op, een verzetsgroep die er in slaagde meer dan 300 Joodse jongeren te redden uit de handen van de Nazi’s. De groep zorgde voor onderduikadressen, valse persoonsbewijzen, voedselbonnen en smokkelroutes. De jongeren werden via België en Frankrijk naar Spanje gesmokkeld. Zo overleefden deze tieners de Tweede Wereldoorlog. Velen van hen emigreerden na 1945 naar Israël.

Verzetshelden: Joop Westerweelpark

'Noem ons géén Helden'

Op 11 maart 1944 werd Joop gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere man – de Rechtvaardige onder de Volkeren – is in 1964 een park opgericht in Israël, in Lager Galilea. Ieder jaar, op Jom Hasjoa, komen de families van de overlevenden hier samen om hem en de leden van de Westerweelgroep te herdenken.

Bekijk de video hierboven om het hele verhaal te horen.

Sally Noach Park

Salomon Jacob (Sally) Noach ontvluchtte in mei 1940 zijn woonplaats Brussel net voordat de Nazi’s de Lage Landen bezetten. Sally kwam terecht in Lyon. Daar vond hij werk als vertaler op het Nederlands consulaat.

Het lukte hem om honderden Joodse en niet-Joodse vluchtelingen te helpen vluchten naar Zwitserland en Spanje. Om vervolgens zich aan te sluiten in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten.

Sally Noach overleed in 1980. In 2019 wilde Jacques Noach, de zoon van Sally, op een bijzondere wijze de naam van zijn vader eren. Een jaar eerder was een park in Haifa verwoest door bosbranden. De renovatie van dit park kwam tot stand door familie en vrienden van Sally. Tijdens een emotionele ceremonie werd het ingewijd. Het park kreeg de naam van Sally.

Sally Noach Park voor de restauratie
Sally Noach park na de restauratie

‘Een tastbaar en blijvend eerbetoon’

Door het planten of renoveren van een bos heb je een tastbaar en blijvend eerbetoon aan een dierbare, die op deze manier voor vele generaties doorleeft.

Richt ook een park of woud op. Op je eigen naam, die van je bedrijf of van een dierbare. Voor meer informatie kijk hier.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas

... / JNF / Bomen / Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels / Dinsdag, 3 mei 2022Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas Sinds juni 2021 ben ik werkzaam bij het JNF als communicatiespecialist. Ik ben geboren in Jeruzalem en kwam als jong meisje naar Nederland met mijn moeder. Ik ging naar de Joodse scholen… Lees verder Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas

Lees nieuws

De bloemetjes en de bijtjes

... / JNF / Bomen / De bloemetjes en de bijtjes / Dinsdag, 3 mei 2022De bloemetjes en de bijtjes Een van de belangrijkste diersoorten op aarde is de bij. Naast het maken van honing, bestuiven ze ook nog eens een derde van onze bomen en struiken. Dit maakt ze onmisbaar voor onze planeet waar… Lees verder De bloemetjes en de bijtjes

Lees nieuws

Nieuw project: Ofakim Community Park

... / JNF / Bomen / Nieuw project: Ofakim Community Park / Dinsdag, 3 mei 2022Nieuw project: Ofakim Community Park Aan de rand van de Negev woestijn, tussen Beer Sheba en Ashkelon, ligt de stad Ofakim. Een immigrantenstad van zo'n 30.000 inwoners. Met de opening van een treinstation in 2015 en de komst van hightech-… Lees verder Nieuw project: Ofakim Community Park

Lees nieuws

Boom planten tijdens de JNF Experience reis

... / JNF / Bomen / Boom planten tijdens de JNF / donderdag, 17 maart 2022Boom planten in Israël indrukwekkend en emotioneel De derde JNF Experience reis is alweer voorbij. Het was fijn om eindelijk, na al die tijd, weer in Israël te zijn. Een week lang bezocht het gezelschap JNF projecten en woonde het… Lees verder Boom planten tijdens de JNF Experience reis

Lees nieuws