De bloemetjes en de bijtjes

De bloemetjes en de bijtjes

Dinsdag, 3 mei 2022

De bloemetjes en de bijtjes

Een van de belangrijkste diersoorten op aarde is de bij. Naast het maken van honing, bestuiven ze ook nog eens een derde van onze bomen en struiken. Dit maakt ze onmisbaar voor onze planeet waar we met meer dan 7 miljard mensen op leven. Pesticiden, ziektes en ook klimaatveranderingen zorgen voor een afname van de wereldwijde bijenpopulatie en vormen een bedreiging voor deze gestreepte beestjes. Zo erg zelfs, dat de wereldwijde bijenpopulatie in gevaar is. Hierdoor komt ook onze voeding en ons welzijn in gevaar. Gelukkig zijn er initiatieven die uitvindingen doen om het onheil te keren. JNF Israël en Beewise zijn hier een voorbeeld van.

Geen bijen en dan?

Zonder bijen verdwijnen er vele boomsoorten. Denk hierbij aan avocadobomen en appelbomen. Doordat het stuifmeel niet meer wordt verspreid, sterven er ook veel planten en struiken. Het is dan ook van levensbelang dat de bijen het overleven.

De bloemetjes en de bijtjes

Radzyner

Het werk van een imker is tijdrovend en nogal primitief. De meeste bijenkorven, zo’n honderd miljoen in de wereld, zijn nog steeds eenvoudige houten constructies. De imkers bezoeken hun korven eens in de paar weken. Ze staan vaak ver van elkaar verwijderd, in verschillende gaarden, wat betekent dat de imkers vele kilometers moeten reizen. Om de korven zonder gevaar te kunnen openen, dragen de imkers beschermende kleding en verspreiden ze rook. Wat ze vervolgens aantreffen, is altijd een verrassing, want zij hebben in de tussentijd geen zicht gehad op wat er met hun bijen is gebeurd.

Wat doet JNF hieraan?

JNF Israël helpt bij het onderzoek naar de bijenafname in Israël. Want wie de oorzaken kent, komt dichter bij de oplossing. In Israël wordt de afname versterkt doordat er niet het gehele jaar door bloeiende bomen en planten zijn. Om dit op te lossen is de aanplant van nectar producerende bomen de afgelopen decennia een belangrijk onderdeel geweest van het jaarlijkse bebossingsplan van JNF Israël. Inmiddels zijn er duizenden verschillende nectar gevende bomen in het hele land geplant, waaronder eucalyptus-, amandel- en johannesbroodbomen.

BeeWise

Vanuit een andere invalshoek speelt BeeWise Technologies, een Israëlische startup, in op de afname van het aantal bijen. Zij ontwikkelde een autonome bijenkorf, die geheel geautomatiseerd is. Imker Eliyah Radzyner en ondernemer Saar Safra bundelde hun ideeën en kwamen tot deze baanbrekende bijenteeltmethode.

De autonome bijenkorf

De bijenkorf van BeeWise versimpelt dit proces. Doordat het een container is van twee bij vijf meter, biedt het plaats aan veertig bijenkolonies van in totaal zo’n 2 miljoen bijen. De honingraten zitten in stalen frames die naast elkaar staan opgesteld. Met behulp van kunstmatige intelligentie en robotica wordt het leefklimaat en het vochtigheidsgehalte in de korven gemonitord. Met videobewaking worden de bijen continu in de gaten gehouden. Een robotarm doet vervolgens het werk. Die haalt de raten uit het stalen frame en maakt foto’s die worden doorgestuurd naar een computer. De imker kan via een speciale app zijn bijen 24/7 in de gaten houden.

Beewise bijenkorf
Binnenkant bijenkorf Beewise

Een nieuwe methode

‘Op deze manier kan de imker op afstand zien hoe de situatie is. Moet er gevoed worden, zijn de bijen ziek of is de koningin dood?’, aldus Safra. ‘Maar we kunnen nog meer. Zoals het regelen van de temperatuur. Bijen houden van warmte. Bij kou blijven ze binnen, doen ze weinig en eten ze hun eigen honing op. Als we de binnentemperatuur constant aangenaam houden, voorkomen we dat. Ze eten dan minder en werken harder. Het enige waar nog mensenhanden voor nodig zijn, is het bijvullen van water, het toevoegen van voedsel en het verzamelen van de honing. Het percentage bijen dat sterft met onze methode, is minimaal. Dat is goed nieuws voor ons allen’. Meerdere commerciële imkers in de wereld maken inmiddels gebruik van deze nieuwe soort bijenkorf.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws