Joanne’s blog 46

Joanne's Blog 46 - Be'eri woud na 7 oktober

Donderdag, 20 juni 2024

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Dag en nacht vliegen de straaljagers in het noorden door het Israëlische luchtruim. De ene dag als reactie op de vele raket- en droneaanvallen, de andere dag denkelijk als bewaking. Afgewisseld door knallen, scherp en dof, en alarmen. Dit geluid is, naast de steeds veranderde concertgeluiden van de natuur, een vast onderdeel van mijn leven geworden.

Ik blijf me op dit laatste, de natuur, concentreren. En dat helpt … ook bij een opnieuw wakker geworden bewustzijn.

Om dat uit te leggen, moet ik even terug in mijn leven. Vanaf mijn vroegste jeugd – het begon al in de wieg – ben ik grootgebracht met Israël, Maccabi, de Joodse sportvereniging, en het JNF.

Het is waar mijn hart ligt, het zit in mijn DNA … Israël en het JNF.

Het blauwe JNF busje was altijd prominent aanwezig in mijn ouderlijk huis. Maar ook het planten van bomen voor familie en vrienden op leuke en minder leuke gelegenheden werd, dankzij het voorbeeld dat mijn ouders me gaven, een vaste vanzelfsprekendheid in mijn leven.

Zo vanzelfsprekend dat ik misschien de essentie ervan weleens vergat.

Joanne's Blog 46 - Be'eri woud na 7 oktober

Door 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog ben ik me weer bewust geworden van het belang van het planten van bomen, en het in stand houden van onze wouden, bossen en parken.

Het zwartgeblakerde Be’eri Woud en de afschuwelijke branden in het noorden – ik krijg de beelden niet uit mijn hoofd. Bomen zijn tegen veel bestand, maar tegen brokstukken van raketten en drones en de zinderende hitte … nee, dat is echt heel veel te veel voor ze.

Het noorden wordt wel het Toscane van Israël genoemd. Met de glooiende heuvels, de vele wijngaarden, de pittoreske Druzendorpjes en vooral het vele groen.

Toen ik vanmorgen tijdens mijn dagelijkse wandeling door de groene avocadogaarden van ons dorp liep, zag ik in gedachten de zwarte beelden van het zuiden en het noorden en dacht: Het groen moet overwinnen van de akelige zwartheid die er nu is. We moeten terug naar ‘het Toscane’ van voorheen.

Daarom, en ik leg het hierbij officieel vast, krijgen mijn familieleden en vrienden die ik door het jaar heen verras met een cadeautje voorlopig een boom of een boomabonnement cadeau. Doen jullie mee? Alleen samen kunnen we zorgen dat het lukt: het zuiden en het noorden van ons dierbare Israël moeten weer groen worden.

Een shabbath met veel shalom, Joanne

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws