woensdag 15 januari 2020

Sinds 1 januari jl. is Daniël de Swaan penningmeester van het bestuur van het Joods Nationaal Fonds (JNF).

De 47-jarige Daniël is geboren en getogen in Amsterdam waar hij economie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie ontmoette hij zijn vrouw Leslie. Samen woonden ze een aantal jaren in Londen, waar ook hun zoon werd geboren. Terug in Nederland kwamen er nog twee dochters bij. Daniël is CEO bij Meijers, een makelaar en adviseur in verzekeringen en employee benefits.

‘Naast mijn werk vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd ook iets voor de maatschappij te betekenen. Ik was enige jaren geleden lid van het bestuur van Cefina, zat in het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in het bestuur van Het Verzetsmuseum en ben actief voor diverse organisaties in de verzekeringswereld. Ik voelde behoefte om iets voor de Nederlandse Joodse gemeenschap en Israel te betekenen. De familie Meijers heeft een goededoelenstichting waar ik voorzitter van ben. In 2005 zijn we met de hele familie op een soort mini-missie naar Israel gegaan en hebben daar allemaal een JNF-boom geplant in het noorden. Dat was een bijzondere ervaring. Het JNF is een unieke organisatie die belangrijk werk doet. Wat me onder andere aanspreekt, is dat de organisatie zich bezighoudt met duurzaamheid en milieuproblematiek, gericht op de langere termijn.
Toen ik hoorde dat Doedoe Kornmehl, voorzitter van het JNF-bestuur in Nederland, op zoek was naar een penningmeester heb ik me dan ook direct aangemeld.

Met Israel heb ik een sterke, emotionele band. Op mijn dertiende bezocht ik het land voor het eerst, samen met mijn ouders. Tijdens mijn studententijd heb ik drie maanden als vrijwilliger in een kibboets gewerkt. Mijn vrouw en ik komen er jaarlijks minimaal één keer. Israel voelt als thuiskomen, steeds weer. Mijn nieuwe functie bij het JNF brengt al deze facetten bij elkaar.

Ik heb wat bestuurlijke ervaring en hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen en mee te denken hoe we het JNF nog bloeiender kunnen maken. Ik kon helaas niet bij de laatste JNF Experience-bijeenkomst in november zijn, maar hoorde van vele kanten dat het een geweldige en goed lopende avond was. Het JNF staat als een huis; de organisatie zit goed in elkaar, er is een stevig fundament. Dat is belangrijk. Dan kun je als organisatie echt een positief verschil maken.’

Privacyverklaring