Eeuwenoude verbintenis met de Eshkol regio

Eerste boom planting in Mishmar Hanegev in het Zuiden van Israël

Donderdag, 22 februari 2024

De eeuwenoude verbintenis met de Eshkol regio

De Eshkol regio, in het zuiden van Israël langs de Gazastrook, en het JNF zijn al sinds het begin van de vorige eeuw nauw met elkaar verbonden. Het is een partnerschap dat verder gaat dan projecten. Het gaat over dromen die uitkomen. Het zuidelijke landschap, ooit onvruchtbaar, bloeit nu en is een symbool van deze eeuwenoude verbintenis.

Ontwikkeling van de gemeenschap

Het JNF legde de basis voor de groei van levendige gemeenschappen in het zuiden. Door land aan te kopen en te ontginnen maakten we de weg vrij voor huisvesting en landbouw.

Het JNF startte daar een van de meest uitgebreide woestijnbebossingsprojecten ter wereld. Deze bossen werden ecologische toevluchtsoorden en recreatiegebieden die bijdragen aan het toerisme en de lokale economie.

Landbouw bij kibboets Be'eri - Eshkol regio
Eerste boom planting in Mishmar Hanegev in het Zuiden van Israël

Ook bouwde het JNF dammen, waterreservoirs en waterzuiveringsinstallaties, zodat jonge gezinnen zich er konden vestigen.

De vader van Israëls bossen

In 1965 stelde Joseph Weitz, de toenmalige directeur Land- en Bosbouw van het JNF en bekend als “de vader van Israëls bossen”, zich voor om het woestijnlandschap om te vormen tot een veilige en bewoonbare zone voor de bevolking. Onder zijn leiding strekte de rol van het JNF zich uit tot het waarborgen van de veiligheid van de inwoners van de regio, vooral in de Gazastrook.

Na de terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005, bouwde het JNF veiligheidswegen en huizen voor evacués. Dat is nu nog steeds de taak van het JNF: het bevorderen van de veiligheid in de hele zuidelijke regio, waaronder het planten van complexe boomnetwerken bij de grens met Gaza om het zicht van sluipschutters te belemmeren. Sinds 2021 bouwde het JNF meer dan honderd schuilkelders in de Eshkol regio.

Psychisch welzijn

Vanwege de veiligheidssituatie richtte het JNF zich ook op het psychologische welzijn van de lokale bewoners, met name kinderen. Tijdens verhoogde spanningen organiseert het JNF educatieve en recreatieve activiteiten in de schuilkelders. Sinds 7 oktober vangt het JNF gezinnen uit de zuidelijke regio in het noorden en midden van Israël op in de JNF Field and Forest Educational Centers.

Extra gemotiveerde JNF medewerkers uit het zuiden

Moti Shriki, directeur Bodembescherming van het JNF in de zuidelijke regio: ‘Ik begon mijn werk bij het JNF in 1987. Ik voelde meteen een band met het land en die is nooit verbroken. Het zuiden is meer dan rotsen, woestijn of bos: het is een bewijs van onze veerkracht en onze dromen.’

‘Wij zijn hier geboren en leven in het zuiden. Hier ligt onze verantwoordelijkheid, betrokkenheid en zionisme. Wij, de bevolking van het zuiden, maken dromen waar’, aldus Danny Ben David, directeur van de JNF regio Westelijke Negev. Hij is al 35 jaar werkzaam bij het JNF en grapt: “Toen ik als baby van het ziekenhuis naar huis werd gebracht, was dat in een JNF vrachtwagen.’

Beschildering van een schuilkeder in het Zuiden van israël
Agricultuur in de negev woestijn, het zuiden van Israël

Een plicht en een roeping

Zowel Moti als Danny, de visionairen achter veel JNF initiatieven, hebben deelgenomen aan en waren getuige van de transformatie van het zuiden. Hun levens zijn nauw verweven met het verhaal van het land. ‘Het is meer dan een plicht; het is een roeping’, zegt Danny. Beide oudgedienden zien hun werk niet als een baan, maar als een levenslange missie.

‘Ik werk voor het JNF om mijn gemeenschap te dienen. Dit is mijn kans voor tikoen olam, letterlijk vertaald als herstel de wereld. Wij geloven niet alleen in het beschermen van het zuiden, – we moeten vooruit denken. Overleven, –  ja, maar we moeten ook gedijen. Ik zie het als mijn rol om beide te doen,’ zegt Danny.

Sinds 7 oktober heeft Moti zijn grond niet meer kunnen bewerken vanwege de militaire situatie, maar hij blijft hoopvol. ‘Ik wil zo graag terug naar mijn grond en mijn bossen. We zullen terugkeren om voor het land te zorgen, zoals we altijd gedaan hebben!’

Lees meer nieuws

JNF Nieuws