Eilat-Eilot Hernieuwbare Energie Congres

Eilat-Eilot Hernieuwbare energie Congres

Donderdag, 7 maart 2024

Eilat-Eilot Hernieuwbare Energie Congres

Iedere twee jaar wordt in de stad Eilat, in het uiterste zuiden van Israël, het Eilat-Eilot Hernieuwbare Energie Congres georganiseerd. Afgelopen week vond het tiende congres plaats en Vivian Rinat (Directeur JNF) was er voor het eerst bij.

Het congres stond eigenlijk gepland voor afgelopen december, maar werd uitgesteld vanwege de terreuraanslagen op 7 oktober en de daaruit voortvloeiende oorlog. Het doel van de conferentie is het bevorderen van de overgang naar schone energie en een koolstofarme economie door innovatieve technologieën, nieuw overheidsbeleid en belangrijke partnerschappen, die zullen leiden tot vrede en welvaart voor de bewoners van het Midden-Oosten. Dit is een doel dat het JNF van harte onderschrijft. We steunen al projecten op het gebied van schone energie. Zoals de van Afval naar Energie machine in Nitzana en het onderzoek naar vervanging van lithiumbatterijen als energieopslag in Eilat.

Eilat-Eilot Hernieuwbare energie Congres
Eilat-Eilot Hernieuwbare energie Congres - Vivian Rinat

Oorlog en verdriet voelbaar...

Negenhonderd van de knapste koppen van de ministeries Energie, Milieu en Transport, van topuniversiteiten en onderzoeksinstituten, van ClimateTech startups en bedrijven waren aanwezig. Helaas waren er dit jaar, vanwege de situatie, bijna geen buitenlandse gasten.

De oorlog en het verdriet waren tijdens het congres voelbaar. De veelal jongere sprekers begonnen hun presentaties met de opmerking dat ze net een aantal maanden in Gaza hadden gediend. En de voorzitter van het congres vertelde dat zij op 7 oktober enkele familieleden had verloren en vroeg aandacht voor de vrijlating van de gijzelaars.

Samenwerking

‘Ik heb er onder andere geleerd dat samenwerking hét sleutelwoord is als het gaat om de productie van hernieuwbare energie. Ik leerde ook dat de brute aanslag op 7 oktober heeft laten zien hoe kwetsbaar en afhankelijk de gemeenschappen in de periferie zijn van traditionele electriciteitsvoorziening.’ verteld Vivian.

Daarom is lokale opslag van zonne-energie en lokale energienetten (decentralisatie) nodig voor veiligheid en continuïteit van energievoorziening. Omdat grond duur is, wordt er veel “dubbel” gebruikgemaakt van land, bijvoorbeeld door zonnepanelen zo te plaatsen dat ze regenwater opvangen. Dat water wordt dan weer gebruikt om de gewassen te besproeien.

Voor de overheid is het een grote uitdaging om regelgeving voor hernieuwbare energie door te voeren. Daarnaast is er voor het opwekken van energie veel land nodig. Dat heeft Israël niet, maar de omringende landen hebben dat wel. Daarom werkt Israël samen met onder andere Egypte, Jordanië en Saoedi–Arabië.

Wederopbouw

Bij het herstel van de grensgemeenschappen ligt nu een grote kans om ze duurzamer en veiliger op te bouwen dan voorheen. We kijken er naar uit om samen met hen hier aan te werken.

Laten we hopen dat de oorlog spoedig voorbij is, de wederopbouw van Israël kan beginnen en de doelen van het Eilat-Eilot Hernieuwbare Energie congres kunnen worden behaald.

Publiek Eilat-Eilot Hernieuwbare energie Congres

Lees meer nieuws

JNF Nieuws