Bezoek kibboets Alumim en kibboets Nachal Oz

Vernielingen in kibboets Alumim

Donderdag, 4 april 2024

Bezoek kibboets Alumim en kibboets Nachal Oz

Zoals je weet hebben we gelijk op 8 oktober 2023 het JNF Noodfonds opgericht om de vele slachtoffers van de aanval van 7 oktober te ondersteunen. Maar we doen meer. Sinds vijf maanden werken we nauw samen met meerdere organisaties in Israël aan het herstel van de landbouw in de getroffen kibboetsen en dorpen langs de grens met de Gazastrook. Over twee weken lees je meer over de grote actie die we in dit kader gaan opzetten.

Ter voorbereiding bezochten onze voorzitter Doedoe Kornmehl en ik, Vivian Rinat, afgelopen zondag onder meer kibboets Alumim en kibboets Nachal Oz, waar we door de boeren werden rondgeleid. Zij lieten ons zien waar zij en hun vrienden en buren op 7 oktober oog in oog hadden gestaan met de terroristen. Waar ze hebben gevochten voor hun leven, en waar velen het leven hebben gelaten.

Vernielingen in kibboets Alumim
schuilkelder in bezoek kibboets Nachal Oz

Vernielingen in kibboets Nachal Oz

Ook zagen we de enorme vernielingen, zoals de kapotgeschoten melkcabines, verbrande tractoren en uitgebrande kippenrennen, waar het na zes maanden nog steeds stonk naar de driehonderdduizend dode kippen.

We ontmoetten Moran Freibach, hoofd van de landbouw in kibboets Nachal Oz en vader van vijf kinderen. Op die zwarte zaterdag brachten hij en twee van zijn kinderen dertien uur door in een schuilkamer in zijn huis. Zijn buren werden gegijzeld en vermoord. Door een wonder overleefden zijn kinderen en hij de aanslag. Maar hij had geen idee waar zijn vrouw en hun andere drie kinderen waren. Pas nadat hij was vrijgekomen, hoorde hij dat zij de aanval ook hadden overleefd.

"We gaan door. We laten ons niet wegjagen."

Nu wonen zijn gezin en hij al een half jaar in Mishmar Haemek, niet ver van het Meer van Tiberias. Iedere dag rijdt hij twee uur heen en terug naar het zuiden, naar zijn kibboets, om daar voor zijn boerderij te zorgen. “Want”, zo vertelde hij ons, “We gaan door. We laten ons niet wegjagen.” Trots liet hij ons zijn pas gezaaide gewassen zien.

Omdat ik nu met eigen ogen de schade had gezien en de verhalen over de aanslag uit eerste hand had gehoord, kon ik mij een iets betere voorstelling maken van wat er was gebeurd. Alles maalde door mijn hoofd en ik deed de nacht na ons bezoek geen oog dicht. Zoveel verlies, zoveel leed en toch ook zoveel kracht en doorzettingsvermogen. Deze boeren zijn gepassioneerd en vastberaden om beter en sterker terug te komen.

Nieuwe gewassen na 7 oktober
bezoek kibboets Nachal Oz

Vernielingen in kibboets Nachal Oz

Van één ding zijn wij nu meer dan ooit overtuigd: samen met jou, onze donateurs, wil ik al het mogelijke doen om deze boeren, deze helden, te helpen. Wat precies het plan is? Daar hoor je meer over in onze nieuwsbrief.

Ook deze keer sluiten we af door de hoop uit te spreken dat de oorlog zo snel mogelijk stopt, dat alle gijzelaars worden vrijgelaten en dat er geen onschuldige slachtoffers meer zullen vallen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws