woensdag 15 januari 2020

Op 9 en 10 februari wordt Tu Bishwat gevierd, het nieuwjaar van de bomen. Oorspronkelijk was dit feest belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de tempel. Op initiatief van het JNF worden sinds 1902 op deze dag in Israel vele duizenden jonge boompjes geplant, door jong en oud. Vandaag de dag nog is dat steeds de feestelijke traditie in Israel, net als het eten van allerlei vruchten.

De bomen worden gekweekt door het JNF. Tijdens de beginjaren van de staat Israel kwamen de zaden uit het buitenland, omdat er nog niet genoeg bomen waren. Maar gedurende de jaren is de bomenstand, dankzij het planten van bomen, enorm toegenomen en is er voldoende zaad van inheemse bomen.

Bij de afdeling Zaden en Kwekerijen van het JNF in Beth Necheima, in het centrum van het land, verzamelen ze de zaden. Het landelijk klimteam verzamelt jaarlijks zo’n twee ton zaden, bestemd voor de drie JNF-kwekerijen verspreid over het land.

De zaden worden vervolgens opgekweekt tot kleine boompjes. Om genetische vermenging te voorkomen, kan dat alleen in hetzelfde gebied als waar de zaden gevonden zijn. Ook is het belangrijk van welke soort bomen ze afstammen. Hoe rechter en vitaler de boom, hoe beter. Daarnaast is het van belang dat de boomstam onbeschadigd is. De beste zaden komen van nieuwe takken en hoe hoger die takken, hoe beter de kwaliteit van de zaden. De afdeling Zaden en Kwekerijen werkt samen met boswachters uit de Palestijnse gebieden. Zo brengt ook de natuur mensen samen.

Het JNF heeft net een actie opgestart voor de bouw aan de groene longen rondom de stad Be’er Sheva in de Negev. De eerste vijf jaar zijn namelijk cruciaal. Om de overlevingskansen van deze jonge bomen in de woestijn te vergroten is veel geld voor onderhoud nodig.

Yehudit Mandel kwam zo’n vijftig jaar geleden naar Israel en vestigde zich in een kibboets in het noorden van het land. Tu Bishwat is altijd een bijzonder feest voor haar geweest. ‘Het is een jaarlijkse happening voor de hele kibboets. Iedereen, jong en oud, neemt deel. Vroeger liepen we die dag door de kibboets en verzamelden we al het vuil van de grond en deden dat in zakken. Een goede manier om ook de jeugd te leren hoe belangrijk het milieu is. Vervolgens plantten we bij ieder huis een boom. Degene die in de kibboets verantwoordelijk was voor het tuinonderhoud, plande dat planten van tevoren in. Dat de kibboets er vandaag zo groen en mooi uitziet, is te danken aan al die jaren planten. Het is nog steeds een traditie. Het gebeurt alleen niet meer bij elk huis, maar op locaties waar bomen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld in een nieuwe buurt van de kibboets.’

JNF-Weetjes:

  • Ieder jaar plant het JNF naar schatting 800 – 900 duizend zaailingen, die allen bestemd zijn voor bosplantages. Daarnaast worden zaailingen verdeeld over gemeenten voor stedelijke aanplant.
  • Sinds de oprichting van het JNF in 1901 zijn 240 miljoen bomen geplant in Israël. De meeste aanplantingen vinden plaats rond Tu Bishwat, en altijd in de winter, omdat de zaailingen dan betere kansen hebben om te overleven en uit te groeien tot sterke bomen.
  • Tzor’a en Golani, de plantcentra van het JNF, zijn open voor het publiek. Je kunt er het hele jaar door een boom planten.
  • Op Tu Bishwat levert het JNF jonge boompjes aan steden, dorpen, scholen en organisaties door het hele land, zodat iedereen kan deelnemen aan de feestelijke traditie.
  • Alleen door het planten van bomen en het aanleggen van bossen brengt het JNF al 2 van de 17 belangrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ten uitvoer (Sustainable Development Goals (SDG) for 2030):
  • Bestrijding van klimaatverandering, bescherming van ecosystemen, bevordering van duurzaam gebruik van bossen en land, bestrijding van woestijnvorming, voorkoming van bodemerosie en omkering van landdegradatie.
  • Het JNF onderschrijft deze principes van duurzaamheid al sinds haar oprichting, ruim vóór het manifest van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN dat in 2015 werd vastgesteld.

Privacyverklaring