donderdag 28 maart 2019

Op 12 maart, een schitterende zonnige dag in Mizpe Ramon Israel is Het Koning Willem-Alexander waterreservoir door het JNF en de Nederlandse ambassadeur in Israel ingewijd. Het project omvat het Koning Willem-Alexander waterreservoir, voorzienging voor de landbouw in de omgeving en een park waar 200 bomen zijn geplant ter ere van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens de opening sprak Puck Aronson (90 jaar), een trouwe aanhangster van het JNF, over de liefde voor Israel die zij en haar overleden man altijd al hebben gehad. Om hun liefde te eren leek het haar een mooi idee om het geld dat zij voor hun 60-jarig huwelijksfeest hadden gereserveerd, te doneren aan het Koning Willem-Alexander waterreservoir. Haar emotionele woorden ontroerden de aanwezigen.

Een cruciaal milieuprobleem

Tekort aan water is het meest cruciale milieuprobleem waarmee Israël vandaag de dag wordt geconfronteerd. Dit wordt nog verergerd door de verslechterde kwaliteit van bestaande waterbronnen die nu al teveel worden belast. Een van de oplossingen hiervoor is water te recyclen zodat het afvalwater voor irrigatie in de landbouw kan worden gebruikt. Het Koning Willem-Alexander waterreservoir in Mitzpe Ramon is een watergeschenk die de bewoners van de grootste krater in Israel goed kunnen gebruiken.

100.000 kubieke meter gerecycled water

Het waterreservoir bevat 100.000 kubieke meter gerecycled water, dat een groot deel van het water voor irrigatie van de Negev-regio levert. Het project zal de landbouw in het gebied stimuleren en daarmee de economische groei in de Negev ondersteunen.

 

De Nederlandse ambassadeur, de heer Beschoor Plug, gaf aan dat het een eer was om als vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden deel te nemen aan de ceremonie: “Het is geen toeval dat dit project over water gaat – water is een onderwerp dat uitermate belangrijk is voor onze beide landen. De problemen waarmee we worden geconfronteerd zijn anders, maar de oplossingen zijn vaak vergelijkbaar. Een van de dingen die we met Israël delen is de zee, die ons in staat stelt de wereld over te steken en onze uitvindingen betreffend water te delen met andere landen -die dringend onze oplossingen nodig hebben. “

Prof. Moshe Kon, voorzitter van JNF Holland, zei: “De koninklijke familie en Het Joods Nationaal Fonds hebben een langdurige relatie. In het noorden van Israël hebben we prachtige bossen met de namen van de voormalige koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix, officieel geopend in respectievelijk 1971, 1975 en 1986. Vanwege de belangstelling van Zijne Majesteit voor waterbeheer, dachten we dat het beter zou zijn om de nieuwe koning een waterproject aan te bieden in plaats van een bos. ‘

 

 

Privacyverklaring