dinsdag 30 oktober 2018

Reizigers van de JNF Experience in Israel hebben afgelopen zondag ontwerper Piet Cohen in het Anne Frank Memorial Park in Israel ontmoet. Hij vertelde hen over het Anne Frank monument en wat het symboliseert.

Ter nagedachtenis aan Anne Frank, dat ene meisje dat wereldwijd het symbool van onderduiken is geworden, heeft het Joods Nationaal Fonds in 1960 het Anne Frank Memorial Park in Israel aangelegd. Haar vader plantte daar de eerste boom. Het JNF heeft in mei 2011 een bijzonder monument kunnen realiseren in dit park voor het meisje dat Israel nooit mocht zien. In Israel was er nog geen monument voor Anne Frank die haar oorlogservaringen en gevoelens via haar dagboek met ons deelde.

Piet Cohen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf ondergedoken bij een gezin in het zuiden van Nederland. De ontwerper kent dus de verstikkingen en beperkingen van het onderduiken, die Anne Frank ook heeft ervaren.  Piet Cohen overleefde zijn onderduikperiode. Anne werd op 4 augustus 1944 weggehaald uit het achterhuis en stierf begin maart 1945 in Bergen-Belsen…om nooit te vergeten.

Een van de bezoekers verwoordde haar indruk als volgt:

‘Het monument drukt de gevoelservaringen uit die Anne Frank tijdens haar onderduik heeft ervaren. Piet Cohen ontmoetten wij zeven jaar geleden al eens in Nederland, toen hij over dit monument vertelde. Ook Piet heeft ondergedoken gezeten, hij was toen zeven jaar. De kubus staat voor de beperkte leefruimte, met daarin een plekje voor Anne. De massieve wand voor de isolatie. In een van de muren wordt een kastanjeboom uitgebeeld, met gaten waar je doorheen kunt kijken. Anne kon de boom zien, maar niet aanraken. Heel symbolisch. Voor ons is vrijheid zo iets normaals. Als je hier staat, realiseer je je wat een kostbaar goed het is. Toen ik zo oud was als Anne, was ik best wel een lastige tiener. Voor mij was het een uitdaging mijn omgeving uit te dagen, Anne is nooit zover gekomen.’

 

Privacyverklaring