maandag 1 februari 2021

Israel is een van de grootste exporteurs van avocado’s ter wereld, samen met Spanje en Marokko. Israel exporteert jaarlijks 50.000 ton avocado’s en verkoopt daarnaast ook nog eens 50.000 ton in eigen land. In het noorden en midden van Israel is de avocadoteelt al volwassen. De twee grootste avocadogebieden strekken zich uit van West Galilea tot Tiberias en langs de zeelijn van Herzliya. Mede dankzij het JNF is in de Negev en de Arava woestijn al jaren landbouw mogelijk én succesvol. Zelfs daar worden nu ook avocado’s verbouwd.

‘De omstandigheden om avocado’s te laten groeien zijn ideaal in Israel, want de bomen hebben warmte en luchtvochtigheid nodig’, vertelt Guy Rinat, exportmanager in Europa van het Israelische bedrijf Granot, een van de grootste Israelische exporteurs van citrusfruit en avocado’s. De enige bedreigingen zijn bevriezing, een nachtje lichte vorst kan al fataal zijn voor het fruit, en droogte, want de warme wind kan zowel de bloemen als de jonge scheuten doen uitdrogen.

‘In het noorden kan het weleens vriezen’, vertelt avocadospecialist Roberto Glusman. ‘Daarom plaatsen wij watersproeiers en ventilatoren boven de bomen, die automatisch aangaan als het koud wordt. Zij zorgen dat de lucht warm genoeg blijft.’

Avocadopionier Eraz Lichtenstein woont in Hatseva, een van de zeven dorpen in de Arava die door het JNF worden gesteund. In 2005 begon hij daar met zijn eigen boerderij. Het was voor hem vanzelfsprekend om in het zuiden te blijven en zijn kinderen daar te laten opgroeien. ‘De vrijheid en het community gevoel van de Arava zijn onvervangbaar. Ik ben dankbaar voor de hulp die het JNF geeft aan de boeren in deze regio. Daardoor ben ik in staat te doen wat ik nu doe.’ Hij verbouwde in eerste instantie paprika’s, mango’s en tomaten. Vanwege de grote concurrentie op de internationale en nationale markt besloot hij om een nieuw product te zoeken. Als experiment plantte hij in 2015 elf avocadobomen. Iedereen verklaarde hem voor gek vanwege de zoute grond en de droogte in de Arava, maar Eraz voelde dat het mogelijk was. Nu heeft hij 0,1 hectare avocadoplantages. Dit jaar heeft hij voor het eerst kunnen oogsten, vroeger dan hij verwachtte. ‘De bomen zien er heel goed uit. Het is nog niet helemaal te zeggen of het een succes gaat worden, maar het ziet er veelbelovend uit.’ Een tweede teler in de Arava heeft inmiddels zijn voorbeeld gevolgd.

‘Waarom ik voor avocado’s heb gekozen? Het proces lijkt erg op dat van mangobomen. Als het lukt met mango’s, kan het ook met avocado’s, dacht ik.’ Eraz heeft inmiddels ervaren dat de droogte in de Arava voor avocado’s juist een voordeel is, omdat ze daardoor eerder dan in andere delen van Israel geoogst kunnen worden. ‘Daardoor hebben we een goede positie op de markt en kunnen we een goede prijs vragen.’

Roberto: ‘Om een groot gedeelte van het jaar avocado’s te kunnen leveren, telen we wel vijftien verschillende soorten. Zoals Hass, Etinger, Pinkerton en Reed. Hass, met de donkergroene schil, is het meest populair bij de consument. Vanwege de grote vraag is het belangrijk dat wij de stekjes al twee jaar van te voren bestellen bij de kwekerijen.’

De drie experts zijn het erover eens dat de vrucht zo populair is omdat hij zo gezond is. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn avocado’s een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden. Avocado’s worden ook veel gebruikt in schoonheidsmaskers, omdat ze goed voor de huid zijn.

De avocadomarkt is nog lang niet verzadigd en de plantages breiden zich uit.

Guy: ‘Het gaat ons niet alleen om de productie. We vinden het ook heel belangrijk dat Israel groen blijft. Daar dragen de plantages aan bij.’

Privacyverklaring