Vivian op werkbezoek in Israël – oktober 2022

Vivian Rinat tijdens de JNF World Leadership Conference

Donderdag, 17 november 2022

Vivian op werkbezoek – oktober 2022

Onze directeur Vivian Rinat was afgelopen maand in Israël. Daar woonde ze de World Leadership Conference van het JNF bij. Die wordt om de twee jaar gehouden met alle 42 JNF kantoren van over de hele wereld. Aansluitend bezocht ze samen met een aantal bestuursleden een aantal recente en nieuwe JNF projecten. Ook onderzocht ze hoe het JNF de bevolking in Israël nog meer kan ondersteunen.

We stelden haar een aantal vragen.

Hoe was het op de JNF conferentie?

Door de pandemie was deze conferentie uitgesteld. Het was inspirerend om collega-bestuursleden en teams van over de hele wereld eindelijk weer live te ontmoeten. Te horen over hun projecten, donateurs en uitdagingen. Het is belangrijk samen te kijken naar onze gemeenschappelijke wensen en hoe we elkaar kunnen ondersteunen in ons werk.

Vivian Rinat tijdens de JNF World Leadership Conference
Uitzicht Israël

Het is ook belangrijk om regelmatig bij elkaar te komen met het management en de bestuursleden van JNF Israël. Zij zijn toch onze koepelorganisatie en de uitvoerende organisatie ter plekke.

Focus op klimaat

Belangrijke onderwerpen tijdens deze conferentie waren het klimaat en de klimaatveranderingen. JNF speelt een grote rol bij de grote uitdagingen die de klimaatveranderingen veroorzaken. Het werkt daarbij samen met organisaties in Israël en de wereld, om serieuze stappen te maken op dit gebied. Binnenkort zal ik daar meer over delen.

Aansluitend aan de conferentie heb ik met een aantal van onze bestuursleden recente en nieuwe Nederlandse projecten bezocht.

Welke projecten heb je bezocht?

In de Arava, gelegen aan de grens met Jordanië, bezochten we het waterreservoir in Ein Yahav. We waren ook in Hatzeva. Hier kom een nieuw, groot waterreservoir dat afvalwater verzamelt en geschikt maakt voor irrigatie in de landbouw. Dit is noodzakelijk, omdat veel jonge families zich hier willen vestigen. Er is immers te weinig water voor iedereen. Door het afvalwater te zuiveren voor irrigatie blijft er meer water over voor andere doeleinden. Ook zijn in Hatzeva nieuwe stukken grond ontgonnen en klaargemaakt voor bewoning. Dit is ook het werk van JNF. Daarnaast hebben we ons acaciaproject bezocht en onze modelboerderij in Paran. We zijn er trots op dat deze projecten de Israëlische bevolking al zo lang ondersteunen.

Waterreservoir in Ein Yahav
Green house Arava

Lunch met de burgemeester

We lunchten met de burgemeester van de Arava en zijn team, en bespraken hun toekomstplannen voor de regio. Er is enorm veel vraag van jonge gezinnen, die nu nog in het centrum van het land wonen, om naar de Arava te verhuizen. De burgemeester vertelde ons dat er dringend behoefte is aan een middelbare school in de Arava. Er zijn nu ruim 500 leerlingen en er moet plek komen voor nog eens 400 leerlingen voor de komende drie jaar.

Niet alleen landbouw

Daarnaast is het essentieel dat er naast landbouw ook andere soorten werkgelegenheid wordt gecreëerd, zoals bijvoorbeeld toerisme. Het verbouwen van groenten en fruit wordt namelijk steeds uitdagender. Onder meer door de concurrentie vanuit het buitenland, maar ook door de klimaatverandering. Ook in de woestijn wordt het warmer en de droogte steeds extremer.

Wonen aan de grens met Egypte

We bezochten vervolgens een ander deel van de Negev woestijn. Pitchat Nitzana in Ramat HaNegev aan de grens met Egypte. Daar ontmoetten we veel plaatselijke bewoners. Ook daar is behoefte aan financiële ondersteuning voor allerlei projecten. In een van de gemeenschappen, is bijvoorbeeld een gemeenschapscentrum heel hard nodig. Er komen in dit gebied steeds meer jonge gezinnen wonen. We ondersteunen de (nieuwe) bewoners van de Negev woestijn graag met projecten die zij nodig hebben om als gemeenschap te kunnen blijven functioneren. Dit gebied is echt de periferie van het land. Het is belangrijk dat mensen een plek hebben om samen te komen voor werk en recreatie.

Bezoek aan 'Van afval naar Energie' project

Van afval naar energie

Onze circulaire waste-to-energy-machine wordt een dezer dagen geplaatst. We zagen de plek waar die komt te staan. Deze machine transformeert organisch afval tot compost (biochar) en extra energie.

Vlak bij onze waste-to-energy-machine komt een groot ecologisch park. Dat project wordt onder andere gesteund door JNF Amerika en JNF Australië. Het ecologische park kan, mede dankzij de enorme vogeltrek over de Negev woestijn, een aantrekkelijke toeristische trekpleister worden.

In dit gebied zijn ook plannen voor een fietspark. Israël is echt een fietsland aan het worden. Het is gezonde recreatie en zeker ook een trekpleister voor toerisme.

Strijd tegen de bosbranden

Natuurlijk hebben we ook de nieuw aangeplante bossen gezien rondom Be’er Sheva. Nabij kibboets Kisufim plantten we bomen in een security forest. Deze smalle stroken bos om de kibboets heen beschermen de inwoners tegen scherpschutters uit de Gazastrook.

We zagen hoe onze eerste JNF brandweerwagen wordt gewaardeerd op het Regionale JNF brandweerstation in Shaar Hanegev, vlakbij de Gazastrook. We zijn nu aan het werven voor een tweede wagen, die heel hard nodig is gezien de toename in hevige bosbranden. Bijdragen kan nog steeds, we hebben nog lang niet het geld bijeen.

Drone in strijd tegen bosbranden

Drone voor snelle detectie

JNF Israël past de laatste technologie toe in de strijd tegen bosbranden. Zo gaat het Tinshemet gebruiken. Dat is een drone met speciale, heel krachtige camera’s voor snelle detectie van bosbranden. Dit is cruciaal nu de klimaatcrisis verergert en Israël meer dan 600 bosbranden per jaar meemaakt. Hierdoor worden duizenden hectaren bossen en natuurlijke habitats vernietigd.

We hebben veel indrukken opgedaan en nog meer inspiratie gekregen. Er gaat niets boven het bezoeken van de mensen ter plekke. Om zo te horen over hun plannen en wensen. Dat is essentieel voor het maken van een meerjarenplan. Zo kunnen we mensen in de regio optimaal helpen.

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?

De liefde en de passie voor het land van de bewoners die ik overal ontmoette. Het was goed om te zien dat ook veel vrouwen hoge en verantwoordelijke functies hebben. Ze zijn enorm gedreven. Ze lopen bij wijze van spreken rond met een baby op hun buik en werken ondertussen om hun droom waar te maken: een leven in de woestijn.

Succesvolle schoolcarrière

Ook heel bijzonder was het bezoek aan het House of Excellence in Kiriyat Malachi. Dat is een prachtig initiatief. Er zijn er meerdere van in Israël, waar kansarme kinderen tussen de 14 en 18 jaar alle handvaten krijgen aangereikt om een succes te maken van hun schoolcarrière. Voor deze kinderen, die vaak uit minderbedeelde gezinnen komen, is dit echt hun tweede thuis.

JNF Nederland bouwt ook zo’n huis in Migdal Hamek. Dit is een kleine stad in het noorden van het land. We hebben net gehoord dat de bouwvergunning is toegekend en hopen dat het huis er binnen twee jaar staat. Uiteraard stel ik onze donateurs hiervan op de hoogte in komende nieuwsbrieven.

Bezoek House of Excelence - Kiryat Malachi

Welke boodschap wil je de JNF achterban meegeven?

We staan met onze voeten op de grond in Israël. We kijken en luisteren goed naar wat de bevolking nodig heeft.

Daarnaast controleren we ter plekke of onze giften goed besteed worden en projecten succesvol worden gerealiseerd. We kiezen projecten die impact maken en de mensen en het land echt helpen.

JNF Israël is een goede partner. Samen met andere JNF kantoren in de wereld kunnen we veel doen. Samen kunnen we zoveel dromen waarmaken. Ik vind het geweldig dat ons kantoor in Nederland daar een belangrijke schakel in is. Daarnaast realiseren het bestuur en ik ons goed dat we dit allemaal nooit kunnen doen zonder de donaties en steun van zovelen die achter ons staan. We zijn hen dan ook heel dankbaar.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws