Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Jort Bouma - Van Wageningen naar Tel Hai

Woensdag, 16 augustus 2023

Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Heb je interesse in een onderzoekstage in Israël? Laat je inspireren door Jort Bouma (25 jaar). Hij is onze eerste student uit Wageningen die met een JNF studiebeurs stage loopt bij het Tel Hai College.

Het Tel Hai College is een agri- en foodtechcentrum dat uitmuntende wetenschappers en studenten vanuit de hele wereld aantrekt.

Op de foto zit Jort (rechts vooraan) met medestudenten.

Jort Bouma met studiegenoten - Van Wageningen naar Tel Hai

Jort Bouma

‘Het leuke aan deze stageplek is dat ik ook een nieuw land leer kennen. Het valt me op hoe hartelijk en vriendelijk de Israëli is.’

In gesprek met Jort…

Ik doe een dubbele master in Wageningen – Plantenwetenschappen en Plantenbiotechnologie. Ik ben bezig met mijn laatste jaar en daarvoor moest ik nog ergens stage lopen. Via mijn vriendin kwam ik achter een stagemogelijkheid in het noorden van Israël, gefinancierd door het JNF. Dit is de eerste keer dat ik in Israël ben en ik kende hier nog niemand. Via het college heb ik ondersteuning gekregen bij het regelen van mijn visum en het vinden van een kamer op de campus. Ook kreeg ik een buddy, die mij helpt met al mijn vragen en in het begin bijvoorbeeld ook mij wegwijs maakte in de supermarkt. Het is echt een warm onthaal geweest. Mijn stage duurt zo’n vijf maanden. Ik ben hier nu twee maanden en ik heb het reuze naar mijn zin.

Onderzoek

Ik houd mij bezig met het recyclen van fosfaat. Fosfaat is, net als bijvoorbeeld olie, een beperkte grondstof. Samen met zuurstof en stikstof is het essentieel voor ons bestaan. Maar als we in de toekomst op dezelfde manier met fosfaat blijven omgaan als nu, hebben we over honderd jaar een probleem, want dan is het op. Fosfaat wordt namelijk wereldwijd inefficiënt gebruikt. Het belandt hierdoor in overschot in de natuur, wat tot problemen leidt. Slechts 35 procent van het bemeste fosfaat wordt opgenomen door de planten. De rest spoelt weg via regen of irrigatie. Uiteindelijk belandt dit op andere plaatsen in de natuur, in nabijgelegen rivieren en uiteindelijk in de zee. En het fosfaat dat daar belandt, zijn we kwijt en kunnen we niet meer gebruiken.

Tel Hai college
Onderzoekslab - Tel Hai College

Mijn onderzoek richt zich op een bewerkte soort mest die wij hebben ontwikkeld. Ik kijk of deze mest bij bijvoorbeeld regen of irrigatie minder fosfaat ‘uitlekt’ dan de (fosfaathoudende) kunstmest die eerder werd gebruikt. Door ons onderzoek hopen we ervoor te zorgen dat er in de toekomst minder ‘uitspoeling’ is. Waardoor er dus minder fosfaten verloren gaan en in de natuur terechtkomen (milieuvervuiling). Als er te veel fosfaat in bijvoorbeeld nabijgelegen rivieren terechtkomt (dit noemen we ‘eutrofiëring’ of ‘vermesting’), betekent dit niet alleen dat dit fosfaat niet meer kan worden gebruikt, maar ook dat er overmatige algengroei kan ontstaan. Fosfaat is een belangrijke nutriënt (voedingstof) voor algen. Door te veel algen in het water, kan er geen licht meer in het water doordringen. Daardoor kunnen waterplanten niet meer groeien en geen zuurstof meer geven aan het water voor het andere leven in dat water. Het leven in de rivier gaat dan uiteindelijk dood.

Vrije tijd

Het leuke aan deze stageplek is dat ik ook een nieuw land leer kennen. Vrijwel ieder weekend reis ik, samen met vrienden, door het noorden. Steeds weer vinden we een andere rivier om in af te koelen en te zwemmen. De natuur is zo mooi, en wat is het groen! Terwijl het toch zo warm en droog is. Dat komt doordat het noorden een vallei is met allerlei riviertjes. Iemand zei tegen me: ‘Je moet eigenlijk in de lente komen, dan is het pas groen.’ Dat moet dan wel heel bijzonder zijn.

Het valt me op hoe hartelijk en vriendelijk de Israëli is. We liften regelmatig. Je hoeft vaak nog geen vijf minuten te wachten of er stopt al iemand.

Het is ook bijzonder dat hier in het noorden zoveel groeit qua landbouw; van fruit- en notenbomen tot aardappelen en mais.

Jort Bouma - Van Wageningen naar Tel Hai
Fietsers bij het meer

'Bedankt voor deze prachtige kans'

Een minpuntje is de vervuiling in het landschap. Je ziet helaas overal veel afval.

Mijn studie draait ook om duurzaamheid en een schoon milieu. Ik heb het idee dat we daar in Europa toch meer bezig zijn dan in Israël.

Er zijn hier nog niet veel buitenlandse studenten. De meeste studenten spreken gelukkig wel Engels. Ik heb regelmatig contact met collega’s en we gaan vaak samen zwemmen of eten.

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om het JNF te bedanken voor de mogelijkheid die ze me geven om hier mijn stage te lopen. Het is een prachtige kans en dan ook nog in een heel mooi land.

Klik op de onderstaande button voor meer informatie over een stage aan het Tel Hai College en om je direct aan te melden.

Extra informatie

Het Tel Hai College ligt in het hart van een spectaculair landschap in Galilea. Het werd in 1996 erkend als een onafhankelijke academische instelling. De belangrijkste disciplines zijn voeding, gezondheid, milieu en biotechnologie. Het werkt samen met het MIGAL – Galilee Research Institute, dat gevestigd is in Kiryat Shmona. Tel Hai is de enige college in Israël met een eigen onderzoeksinstituut.

Tel Hai College:

  • Driejarig BA-programma
  • Jaarlijks zo’n 1.000 nieuwe studenten
  • Studenten komen uit het hele land en zijn van Joodse, Druzische, Christelijke en Arabische achtergrond.
  • Drie campussen: biowetenschappen, geesteswetenschappen – ook wel studia humanitatis genoemd ­– en sinds kort ook onderwijs.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws