woensdag 20 augustus 2014

Israel bestaat nog steeds voor meer dan de helft uit onvruchtbaar, rotsachtig woestijngebied. Mitspe Ramon ligt midden in de Negev-woestijn. De temperatuur kan hier oplopen tot boven de 40 graden! De inwoners hebben het niet makkelijk in dit klimaat en zonder hulp van de mens groeit hier niets.

waterreservoirDe inwoners zijn gedwongen om kostbaar ­drinkwater te gebruiken om hun gewassen te bevloeien… een probleem dat we samen met de donateurs van het JNF hebben aanpakt! Om de mensen in Mitspe Ramon te helpen, heeft JNF ­Nederland een uniek waterproject opgezet om de beperkte ­hoeveelheid water uit de omgeving zo goed mogelijk te ­gebruiken. Met het Koning Willem-Alexander Waterproject kon JNF Nederland de droom van de inwoners van Mitspe Ramon laten uitkomen: een groen, vruchtbaar gebied, midden in de woestijn!

Z.K.H. Prins Willem-Alexander staat bekend om zijn expertise op het gebied van watermanagement en zijn enorme inzet om de problematiek rond waterbeheer wereldwijd aan te pakken. Het Joods Nationaal Fonds is bijzonder vereerd dat wij van de toekomstige koning toestemming hebben gekregen om aan dit waterproject zijn naam te geven.

Het waterproject -bestaat uit:

  • het waterreservoir met een jaarcapaciteit van ruim 160 miljoen liter water
  • pijpleidingen en systemen voor druppelirrigatie
  • de ontwikkeling van groen rondom Mitspe Ramon
  • de ontwikkeling van wijngaarden en olijfboomplantages
  • een park ter ere van het 200-jarig bestaan van het ­Koninkrijk der Nederlanden

Het Inhuldigingsboek

Iedere donateur die €25,- of meer bijdroeg aan dit project is ­ingeschreven in een uniek inhuldigingsboek dat wij ­hebben aangeboden aan onze ­nieuwe koning. Men ontving tevens een uniek inhuldigings­certificaat. Vanaf €500,- kon men een persoonlijke gelukwens voor Koning Willem-Alexander toe­voegen of zelfs een plaqette met naam verkrijgen bij het ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden Park’.

1250p-groot

Ons koningshuis en het JNF

Het waterproject is de bekroning van een ­prachtige traditie tussen Nederland en Israel. Onze Koninklijke familie is al generaties lang ­betrokken bij projecten van het JNF gericht op: het ontwikkelen en leefbaar maken van Israel voor al zijn bewoners. Een groot aantal groenprojecten draagt dan ook eervol de namen van leden van ons koningshuis.

Koningin Wilhelmina Woud (1970)
Een van de prachtige projecten is het ­‘Koningin Wilhelmina Woud’ opgericht in 1970, naar aanleiding van 25 jaar bevrijding, ter herinnering aan de 90e geboortedag van de voormalige vorstin.

Koningin Juliana Woud (1974)
In 1974 overhandigt het JNF persoonlijk het eerste stekje aan de koningin op het bordes van Paleis Soestdijk. Bij de inwijding van het ­‘Koningin Juliana Woud’, ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de koningin op 30 april 1974, is dit woud officieel geopend door toen nog H.K.H. Prinses Beatrix en Z.K.H. Prins Claus. Een gelegenheid waarbij zij ­samen een boom hebben geplant ter ere van de ­jarige koningin.

Koningin Beatrix Woud (1980)
Het Koningin Beatrix Woud is ter ere van de ­kroning in oktober 1980 ingewijd door H.K.H. Prinses Juliana en Z.K.H. Prins ­Bernhard, ­waarbij zij zelf een boom hebben geplant voor hun dochter.

Mede dankzij deze projecten ter ere van ons ­koningshuis heeft JNF Nederland een enorme bijdrage kunnen leveren aan de irrigatie en bebossing van Israel.Waar eerst woestijn was, is nu leven.

koninklijkhuis-juliana-beatrix

 

 

 

Privacyverklaring