Het Sapir Park in de Arava-woestijn

Water project

Het Sapir Park in de Arava-woestijn

Een bijzonder waterproject midden in de Arava-woestijn biedt rust en schaduw voor de bewoners en voorbijgangers op weg naar Eilat.

Bijzonder waterproject

Het Sapir Park in Sapir, een van de 7 dorpen in de Arava woestijn, is opgericht door JNF USA en JNF Nederland en heeft een opmerkelijke achtergrond.

Eind jaren 70, bij de opbouw van het dorp, stuitten werklieden bij graafwerkzaamheden toevallig op een waterbron. Het water uit die bron was brak en niet geschikt om te gebruiken voor beplanting, maar wel voor de realisering van een recreatiegebied. Een welkome plek in dit zeer droge en onherbergzame gebied, waar extreem hoge temperaturen heersen van overdag gemiddeld 40º C.

Waterirrigatie

Middels druppelirrigatiesystemen werd het mogelijk bomen en gewassen aan te planten. Hier kwamen vogels en insecten op af, waardoor zich een prachtige oase ontwikkelde met als middelpunt het water uit de eeuwenoude bron.

Dankzij de vele mooie giften van JNF-donateurs en in het bijzonder dankzij de nalatenschap van de familie Sanders, is het Sapir Park vandaag de dag uitgegroeid tot een van de belangrijkste en mooiste recreatiegebieden in de Arava.

Het Sapir Park strekt zich uit over een gebied van ongeveer 150 dunam. In het midden van het park ligt een prachtig meer, dat een lager gelegen gebied opvult met water.

Toen de funderingen voor Sapir werden gegraven, steeg het grondwater naar de oppervlakte. In plaats van het water te bestrijden, leidden de ingenieurs het water om. Zo ontstond het meer met de aangrenzende oase, waarvan de bewoners van Arava en de bezoekers van de regio nu kunnen genieten.

Bomen planten in de woestijn

De nabijgelegen groep palmbomen werd in het park opgenomen, en JNF legde grasvelden, bomen en sierheesters aan, aansluitend op de natuurlijke woestijnvegetatie. Picknicktafels en toiletten zorgen hier voor een prettige stop op weg naar Eilat. Een park met water in de woestijn is voor de plaatselijke bewoners een must. Het is een plek waar ze schaduw hebben en kunnen recreëren.

Het is niet meer mogelijk om een donatie te doen voor dit project.

Steun ons in 4 stappen

Doneer direct, steun Israel

Zonder water geen leven

Lorem ipsum dolor sit amet!

Andere projecten

Water, landbouw, tuinbouw
en bomen zorgen voor bloei