donderdag 29 juli 2021
Werkbezoek in Israël
Afgelopen maand was ik samen met David Kornmehl, onze voorzitter, voor een werkbezoek in Israël. Daar bezocht ik een aantal nieuwe projecten. Ik kwam heel enthousiast terug en deel graag met jullie mijn bevindingen. Helaas is Israël voor toeristen nog steeds gesloten. Maar omdat ik met een Israëlische man ben getrouwd, achttien jaar in Israël heb gewoond en een verblijfsvergunning heb, mocht ik er wel in. Uiteraard met inachtneming van alle coronavoorschriften.


Ramat HaNegev
Wat tijdens de reis de meeste indruk op mij heeft gemaakt, was een bezoek aan Ramat HaNegev. Het ligt in het westelijke deel van de Negev woestijn en beslaat 22 procent van de oppervlakte van Israël. Een enorm groot gebied, waar ongeveer 8.000 mensen wonen. Het loopt wat betreft ontwikkeling zeker tien jaar achter op de Arava.
Passie en bevlogenheid
We ontmoetten daar Eran Doron, burgemeester van Ramat HaNegev, en projectmanager Daphna Cibulski. Trots leidden ze ons rond in dit prachtige gebied. Deze twee bevlogen mensen krijgen zoveel voor elkaar, samen met de lokale gemeenschap. Zo zijn er onlangs een sportcentrum, een middelbare school en een buurtcentrum gebouwd. We ontmoetten ook de lokale bevolking uit de kleine dorpen. Allemaal gepassioneerde mensen met een grote liefde voor het land en voor de plek waar ze wonen.
Jonge gezinnen
Een van de grootste uitdagingen in Ramat HaNegev is om jonge gezinnen hiernaartoe te krijgen. Dat kan alleen als de voorwaarden optimaal zijn, zoals werkgelegenheid en andere voorzieningen die nodig zijn in een groeiende, gezonde samenleving. De huidige jonge bewoners hebben een belangrijke functie: zij zijn het die gezinnen met kinderen kunnen overtuigen om ook hier te komen wonen. Ze vertelden ons over hun plannen om meer werkgelegenheid te creëren, community projecten op te zetten en te zorgen voor bijvoorbeeld goede wifi.


Heet en droog
Ze weten als geen ander hoe om te gaan met de vele uitdagingen in dit gebied, en natuurlijk met de extreme hitte en droogte. Zij zorgen ook voor een goede relatie met de andere bewoners van de woestijn, zoals de bedoeïenen.
Gebied in ontwikkeling
Juist nu is het voor het JNF interessant om deze regio te steunen, nu dit gebied zo in ontwikkeling is. Dat willen we samen doen met het Ramat HaNegev-bestuur en andere JNF-kantoren in de wereld, zoals bijvoorbeeld Amerika en Australië.
Eerste samenwerkingsproject
Intussen zijn we al gestart met een eerste project. Ramat HaNegev is zeer succesvol in de landbouw. De cherrytomaten komen hier grotendeels vandaan. Ook avocado’s en andere groenten en fruit worden hier succesvol geteeld. Maar dit heeft ook een keerzijde. Het zorgt jaarlijks voor veel afval. Nu wordt dat gestort op een open plek, met overlast voor mens en dier. Vliegen, stank en ongedierte zijn daarvan het gevolg.
Tijdens dit werkbezoek in Israël, hebben we besloten om een proefproject financieel te steunen om landbouwafval om te zetten in energie. Een techniek die in Europa al plaatsvindt, maar nog niet in Israël. Als het project succesvol is, wordt het door heel Israël uitgerold. We gaan je hier uiteraard uitgebreid van op de hoogte houden en ook van onze andere activiteiten in dit uitdagende en bijzondere gebied.
Wil je hieraan bijdragen? Dat kan met onze actie ‘Van afval naar Energie‘.
