woensdag, 16 maart 2022
LeDorVaDor
In onze nieuwste rubriek LeDorVaDor (van generatie op generatie) laten we twee of drie generaties aan het woord. Wil jij ook meedoen, mail ons dan: nieuwsbrief@jnf.nl
De vraag deze maand:
Wat betekent het planten van een boom voor jou?
We vroegen het aan Wim Dane, oud stuurman op de kustvaart, zijn dochter en kleinzoon.
Wim Dane (79 jaar)
Op naam van mijn gehandicapte zoon en mijn kleinkind heb ik bomen geplant. Het is een uiting van mijn liefde voor Israël en het Joodse volk. Ik wil zo bijdragen aan de wederopbouw van het land. Op naam van mijn gehandicapte zoon en één van mijn kleinkinderen heb ik onlangs een boom geplant.
Dingena Nederlof-Dane (49 jaar)
Het is voor mij een daad van geloof. Ik denk aan Ezechiël 36 waarin staat dat de bergen van Israël opnieuw hun takken zullen voortbrengen en vruchten zullen dragen. Ik verheug me op de terugkeer van de Joodse mensen naar hun land, zodat zij van de vruchten zullen genieten. Het zal beter worden dan ooit tevoren.
Jelle Nederlof (20 jaar)
Ik vind het erg mooi om bomen te planten in Israël en hoop dat zij tot zegen zullen zijn voor de groeiende bevolking. Het is geweldig om op afstand mee te kunnen doen aan de opbouw van Israël.
We vroegen het ook aan Irith Halm, communicatiemedewerker Anne Frank Stichting, en haar moeder en dochter.
Berta Levie – Jungman (72 jaar)
Het symbolisch planten van een boom in Israël via het JNF betekent voor mij bewustwording van de noodzaak om vruchtbaar land te maken en te behouden. Om dat breder bekend te krijgen, geef ik regelmatig een boomcertificaat cadeau. Het persoonlijk planten van een boom geeft daar een extra dimensie aan, zoals ik een paar jaar geleden tijdens een JNF Experience reis heb mogen ervaren.
Irith Halm – Levie (40 jaar)
Drieënhalf jaar geleden plantten we met het gezin een stekje in een JNF Israël woud in Tsor’a, in de buurt van Bet Shemesh. Met onze blote handen in de aarde. Investeren in de Israëlische natuur werd voor ons zo letterlijk tastbaar. Ons stekje draagt bij aan het groener maken van het droge land. Bebossing is belangrijk. We hebben de gps-coördinaten opgeschreven en bewaard, zodat we bij een volgend bezoek onze groeiende boom kunnen bewonderen. We gaan zo’n twee keer per jaar naar Israël – mijn schoonfamilie woont er – maar vanwege de pandemie zijn we er tweeënhalf jaar niet geweest. Deze zomer gaan we weer!
Shani Halm (12 jaar)
Voor mijn bat mitswa (Joodse religieuze meerderjarigheid) kreeg ik van mijn oma vier bomen. Drie via het JNF en een appelboom die in Nederland is geplant. Rond Rosh Hasjana heb ik samen met oma de appels geplukt. Daar hebben we samen appeltaarten van gebakken.
Het planten van mijn drie bomen en de bijbehorende JNF-boomcertificaten versterken mijn binding met Israël.
Voor volgende maand is onze vraag:
Wat betekent Israël voor jou?
Wil je meedoen met je kinderen, ouders en/of kleinkinderen in de rubriek LeDorVaDor (van generatie op generatie), mail ons dan naar nieuwsbrief@jnf.nl