Vrijdag, 7 augustus 2020
Kraanvogels: toeristische trekpleister, boerenknecht en plaag
Het is vijf uur ‘s middags. Tienduizenden kraanvogels vliegen, springen en lopen door elkaar, terwijl ze een krijsend, schel geluid maken dat klinkt als kroe, kroe. Het is voedertijd. De kraanvogels komen al sinds jaar en dag in de Hula Vallei, in het noorden van het Israël. Ooit begon het met een paar honderd vogels per jaar, tegenwoordig zijn het er zo’n 60.000. Ooit kwamen ze alleen overwinteren in Israël en vlogen ze daarna door naar andere oorden. Tegenwoordig blijven ze en zorgen ze voor behoorlijk veel overlast.
De vogels vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Maar nu de toeristen wegblijven door de coronacrisis en die inkomsten wegvallen voor de lokale bevolking, is het de overlast die de boventoon voert.


Acute bedreiging
Yaron Charka, hoofdornitholoog (vogelkundige) van het JNF Israël: ‘De kraanvogels vormen een acute bedreiging voor de landbouw en tasten, als ze de kans krijgen, de gewassen van de boeren aan. Dat zorgt voor een enorme economische schadepost van zo’n 2,5 miljoen euro per jaar. De kraanvogels hebben het hier zo naar hun zin dat ze besloten hebben te blijven. Het ondiepe meer, midden in de Hula Vallei, is de ideale slaapplek voor ze. Ze staan dan dicht tegen elkaar aan en creëren zo een veilige plek waardoor ze nauwelijks kunnen worden aangevallen. Overdag verblijven ze op het land op zoek naar voedsel. De landbouw bestond voorheen vooral uit katoen, wat de vogels niet zo trok. Maar tegenwoordig worden er pinda’s en kikkererwten verbouwd en daar zijn ze gek op.’ Toch zijn de vogels de boeren niet alleen tot last. ‘Als ze in oktober komen, zijn de gewassen al geoogst. Ze helpen de boeren dan juist door de overgebleven zaadjes te eten en zo het land op te schonen voor de volgende oogst.’ Wanneer de boeren gaan zaaien, komen de vogels weer langs. Juist hierdoor blijven ze, omdat er voldoende te eten is.
Humane bestrijding
Omdat de vogels besloten te blijven, vormden ze een steeds groter probleem voor de boeren. Daarom werd er gekozen voor een humane bestrijding. Een gedeelte van het Hula Park werd schoongemaakt, speciaal voor de kraanvogels. Het was een gezamenlijk project van JNF Israël, de boeren en de Hula Valei. Op dit stuk land worden ze nu al jaren gevoed met allerlei lekkernijen, waaronder mais, om maar te voorkomen dat ze in de landbouwgebieden op zoek gaan naar eten.
De kraanvogels die er toch op uit gaan, worden weggejaagd met gebruik van geluiden en lichten, op zo’n manier dat de vogels geen schade lijden. De boeren blij, de vogels blij en ook de vele bezoekers van de Hula Vallei. Want het zien van de kraanvogels is een feest. Vooral het voederen. Een tractor met aanhangwagen is omgebouwd tot een kleine, rijdende overdekte tribune. Van daaruit kan je de kraanvogels bekijken. Deze tractor parkeert aan de rand van het stuk vrijgemaakte land voor de kraanvogels, zodat je de tienduizenden dansende en zingende vogels kunt zien als ze gevoederd worden.
Terwijl de bevolking wacht tot het toerisme weer aantrekt, is het van groot belang dat de schade voor de boeren beperkt blijft. JNF Israël blijft hen helpen bij de humane bestrijding van de overlast.

