Joanne’s blog 7

Ashalim toren park - negev woestijn met IDF logo

Dinsdag, 31 oktober 2023

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Inmiddels zijn we ruim drie weken verder na die vreselijke 7 oktober. Nog iedere dag worden er mensen gevonden in het zuiden, tussen de puinhopen. Zoals de broer van een vriend van mijn zus, terwijl zijn familie dacht dat hij ontvoerd was en in Gaza zat.

Ik wou dat ik kon zeggen dat het leven toch weer zijn gangetje gaat, maar dat is niet zo. Nog steeds horen we de hele dag de alarmen van raketinslagen. In het zuiden, het midden van het land en ook hier in het noorden.
Nog steeds hollen we dagelijks naar de schuilkelder, zoals gisteren.
Nog steeds is het land ontwricht. Nog steeds zijn veel winkels en restaurants gesloten, en als ze wel open zijn, is het er stil.

Vanwege de situatie rijdt de trein zelfs op shabbat; op de vrijdagavond en zaterdag. Zodat de soldaten altijd vervoer hebben.

Op internet blijven familieleden van de ontvoerden aandacht voor hun geliefden vragen. Opdat ze niet vergeten worden.

Ashalim toren park - negev woestijn met IDF logo

Ook zorgt iedereen dat onze soldaten weten dat we aan ze denken. Elke gebaar van steun, uit binnen- en buitenland, geeft een warm gevoel. Dat gebeurt ook op plekken waar je het niet zo snel verwacht, zoals om de licht uitstralende Ashalim toren heen. Ik schreef over deze toren in het vorige JNF Experience Magazine. Hij is van verre te zien, ook vanuit de lucht. De spiegels rondom de toren tonen nu het embleem van het Israëlische leger. Een klein groot teken van solidariteit. Juist in deze tijd is dat zo ontzettend belangrijk.

Lieve groet, Joanne

Noodactie Israël banner

Een weetje in deze ingewikkelde tijden:
Om de Ashalim toren, de zonnetoren midden in de Negev woestijn, staan in halve cirkels in totaal 50.600 beweegbare spiegels. Via wifi-aangestuurde heliostaten draaien ze mee met de zon. De spiegels weerkaatsen het zonlicht naar de centrale toren. Daarin bevindt zich vloeibaar zout dat de warmte absorbeert.

Via een hittewisselaar ontstaat door toevoeging van grondwater vervolgens stoom, die een turbine aandrijft en daarmee elektriciteit opwekt. De toren stoot geen CO2 uit.

Het complex is in 2017 in gebruik genomen en levert 121 megawatt stroom per jaar. Daarmee worden ruim 120.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Als de zon is ondergegaan, kan de elektriciteitsproductie gewoon doorgaan. De niet-gebruikte zonnewarmte van overdag wordt opgeslagen in tanks met het vloeibare zout. Deze geven ’s avonds en ’s nachts warmte af aan de centrale.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws