donderdag 4 januari 2007

Een opmerkelijk verhaal in de rijke project-historie van het Joods Nationaal Fonds is die van de totstandkoming van het Park Sapir.

Eind jaren 70 was men bezig met de opbouw van Sapir, het district centrum van de Arava in de Negev woestijn, toen men bij graafwerkzaamheden toevallig stuitte op een waterbron. Het water uit de bron was brak en niet geschikt om te gebruiken voor beplanting, maar wel voor iets anders, namelijk de realisering van een recreatiegebied voor het genot en de verkoeling van alle bewoners van de Arava vallei. Een zeer welkome plek aangezien de Arava een zeer droog en onherbergzaam gebied is waar extreem hoge temperaturen heersen van overdag gemiddeld 40º C.

Middels druppelirrigatiesystemen werd het mogelijk bomen en gewassen aan te planten, waardoor er vogels en insecten kwamen en er zich weldra een prachtige oase ontwikkelde met als middelpunt het water uit de eeuwenoude bron.

Dankzij de vele mooie giften van JNF donateurs en in het bijzonder dankzij de nalatenschap van de familie Sanders, ‘ter nagedachtenis aan Suse Sanders-Bronner’, is het Park Sapir vandaag de dag uitgegroeid tot een van de belangrijkste en mooiste recreatiegebieden in de Arava.

Privacyverklaring