Duurzame landbouw in Paran in de Arava woestijn

Het dorp Paran in de Arava woestijn

Land- en Tuinbouw project

Duurzame landbouw in Paran in de Arava woestijn

Vanaf de jaren ’60 is het JNF actief bij de ontwikkeling van grond voor behuizing en landbouw in de Arava-woestijn.

Landbouw in Paran
landbouw kassen in Paran

Paran, parel in de Arava-woestijn

Paran is een van de zeven agrarische gemeenschappen gelegen midden in de Negev woestijn, ongeveer 100 km van Eilat. Het dorp ligt in de Arava vallei, een gebied in het uiterste oosten van de Negev woestijn. Het gebied strekt zich uit van de Dode Zee in het noorden tot Eilat in het zuiden, pal aan de grens met Jordanië.

Het is het meest droge en onvruchtbare deel van de regio. In de jaren ’60, leek het gebied niet geschikt voor bewoning en landbouw. Er was niets behalve extreme hitte, overdag meer dan 40º C en enorme droogte, nauwelijks 5 cm regen per jaar.

Pioniers in de woestijn

Door de wilskracht van 60 idealistische pioniersgezinnen lukte het in Paran om een bestaan op te bouwen. Zij maakt het onmogelijke waar.

Allereerst moesten ze de omgeving leefbaar maken en huizen bouwen die bestand waren tegen de invloeden van de woestijn. Voor drinkwatervoorziening en water voor huishoudelijk gebruik ontwikkelden ze een bijzonder watersysteem. Dat bracht gezuiverd brak water via een ontziltingsinstallatie dwars door de woestijn naar Paran. Elektriciteit werd opgewekt via grote zonnepanelen verspreid over het hele dorp.

Het dorp Paran in de Arava woestijn
JNF bord in Paran

De hulp van JNF

Het JNF was onmisbaar bij het ontginnen van de dorre en onvruchtbare woestijngrond. De grond werd van stenen ontdaan en ontzilt, ontstaan door invloed van de Dode Zee. Vruchtbare, mineraalrijke grond van elders in Israël werd aan de droge grond toegevoegd. Voor water ontwikkelden ze een efficiënt pomp-, recycling- en besproeiingssysteem dat tot op de dag van vandaag zorgt voor natuurlijk, voorverwarmt, mineraalrijk water, geschikt voor irrigatie.

Duurzame land- en tuinbouw

Met water en elektriciteit op orde werden bloemen-, groente- en fruitsoorten geplant. Helaas bleken niet alle gewassen bestand tegen de extreme woestijnomstandigheden.

De pioniers ontwikkelden speciale woestijnkassen, waarmee gecontroleerde, duurzame gewassenteelt mogelijk werd. Vele jaren van onderzoek en beproevingen later wezen vervolgens uit dat het kweken van met name paprika’s en zoete pepers de beste kans van slagen heeft.

Vandaag de dag komt 60% van alle gekweekte groenten van Israël voor de export uit de Arava woestijn.

Kinderen tussen de paprika's in Paran
Duurzame landbouw

Landbouw als voornaamste inkomstenbron

Het JNF heeft een grote bijdrage geleverd de afgelopen ’60 jaar door onderzoek naar het telen van gewassen in extreme droogte en hitte te ondersteunen. Landbouw is de voornaamste inkomstenbron van de bewoners en belangrijk voor de verdere groei van deze regio.

De projecten die het JNF in Paran in de afgelopen jaren met name met behulp van de jaarlijkse JNF loterij heeft kunnen realiseren zijn:

  • Een eigen waterreservoir voor de irrigatie van het land;
  • De bouw van kassen voor bloemen-, fruit- en groenteproductie;
  • De aanleg van nieuwe woestijnkassen om de productie van paprika’s en zoete pepers uit te breiden;
  • De aanleg van een beschermende windsingel rond het dorp om de zandstormen tegen te gaan.

Steun ons in 4 stappen

Doneer direct, steun Israel

Al 120 jaar actief

Landbouw in de woestijn

Draag bij aan de ontwikkeling van duurzame land- en tuinbouw in de woestijn, en steun onderzoek naar het telen van gewassen in extreme droogte en hitte

Landbouw in de woestijn

Lorem ipsum dolor sit amet!

Andere projecten

Water, landbouw, tuinbouw
en bomen zorgen voor bloei