Oprichting universiteit in het noorden van Israël

Tel Hai College voor 7 oktober

Donderdag, 30 mei 2024

Historisch moment: Oprichting universiteit in het noorden van Israël

Het laatste waar je in tijden van oorlog aan denkt, is het oprichten van een universiteit. Toch is dit wat er in de afgelopen week in het noorden gebeurde. Een teken van veerkracht en vast vertrouwen in de toekomst.

Tijdens een ceremonie op het Tel Hai College kondigde de minister van Onderwijs, Yoav Kisch, de officiële oprichting van de Universiteit van Kiryat Shmona in Galilea aan.

Het Tel-Hai College zal samen met het MIGAL Galilee Research Institute de basis vormen voor de oprichting van deze universiteit. Het JNF werkt al een aantal jaren samen met dit college aan een groot onderzoek naar alternatieven voor dierlijke eiwitten.

Tel Hai College voor 7 oktober

Groeimotor voor het noorden

De universiteit zal dienen als de motor voor de economische, sociale en demografische groei van deze noordelijke regio – door het aantrekken van hoog opgeleide mensen, het oprichten van innovatie- en onderzoekscentra, het ontwikkelen van werkgelegenheid en het aanbieden van extra kansen in het basis en middelbaar onderwijs.

Minister Kisch zei tijdens de ceremonie: “Juist in deze dagen, waarin zoveel inwoners uit hun huizen zijn geëvacueerd en de oorlog in het noorden een zware tol eist, is de oprichting van een universiteit een essentiële stap in de wederopbouw van de hele regio.”

Een ware overwinning

Ook professor Eliezer Shalev, rector van het Tel Hai College, sprak: “Alleen een sterke samenleving kan de oprichting van een universiteit afkondigen terwijl de campus op dit moment midden in de gevechtszone ligt, docenten en studenten ontheemd zijn uit hun huizen en  het leven op de campus virtueel of verspreid over verschillende locaties plaatsvindt. In deze tijden van verlies en rouw is de keuze om nu de oprichting van de universiteit af te kondigen een ware overwinning. Een van kracht, van een samenleving die onderwijs hoog in het vaandel heeft staan en die naar de toekomst kijkt.”

Extra hulp voor de studenten

Sinds 7 oktober 2023 financiert het JNF ook studiebeurzen voor excellente master studenten van het Tel Hai College. Zoals ondersteuning in de extra reis- en verblijfskosten die deze studenten moeten maken om in de laboratoria, verspreidover het hele land,aan hun onderzoek te kunnen blijven werken.

Samen helpen we Israël door deze zware tijden heen! Help mee en doneer.

Tel Hai in oorlogsgebied

Lees meer nieuws

JNF Nieuws