Joanne’s blog 43

Joanne's blog 43 - vruchten van de zwarte moerbeiboom

Donderdag, 23 mei 2024

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Vrijdagmiddag. Het bericht dat er weer drie gegijzelden dood zijn gevonden in Gaza komt bij iedereen hard aan. Ook bij mij. Daarom besluit ik een ommetje te maken in de buitenlucht, met als doel: snoepen van de vruchten van de zwarte moerbeiboom. Dat is een boom die van origine uit Iran en Armenië komt en die, aldus internet, vaak wordt aangetroffen in oude klooster- en kasteeltuinen. Maar deze bevindt zich in onze eigen avocadoplantage.

Hoewel het zo’n dertig graden is en er een stevige chamsinwind waait, een hittegolf met droge lucht, geniet ik van de wandeling. Onderweg zie ik twee prachtige, grote kameleons langs een grote steen scheuren. Ze zijn zo snel dat ik ze niet op een foto kan vastleggen. En dat lukt me ook niet bij een haas.

Aangekomen bij de moerbeiboom, klim ik erin en ga naarstig op zoek naar een vruchtje, want ik ben niet de enige moerbeiliefhebber. Maar als ik er een te pakken heb, is het smullen! Moerbeivruchten lijken erg op bramen, maar zijn wat langer en dunner van vorm. De kleur bij rijpheid is donkerrood tot bijna zwart. De vruchten van ‘mijn boom’ zijn nog niet helemaal rijp, sommige zijn nog half groen. Maar het zwarte gedeelte is zo lekker dat ik ze toch niet kan weerstaan. En de vruchtjes zorgen ervoor dat ik de oorlog even vergeet. Echter niet voor lang.

Joanne's blog 43 - vruchten van de zwarte moerbeiboom

Een kennis uit ons dorp is ook aan de wandel en hij stopt voor een praatje over van alles en tegelijk ook niets. Dan gaat mijn alarm-app af. Raketten vanuit Gaza op het zuiden … een paar minuten later gaat het alarm weer … dit keer een drone in het noorden, maar niet in onze buurt. Ook al hoor ik gelijk de straaljagers overvliegen.

Mijn vriend kijkt me verbaasd aan en vraagt: “Waarom heb je alle gebieden op je app aanstaan, waarom niet alleen als er alarm is in ons dorp. Je weet toch dat je ’m zo kunt instellen?” Op mijn “maar het hele land gaat me aan het hart, ik wil weten hoe het met iedereen is”, antwoordt hij wat geïrriteerd. “Zet het alarm uit. Het zorgt alleen voor extra stress. Als er echt wat in de buurt aan de hand is, hoor je het vanzelf.”

Ik weet het. Het leven gaat door, maar ik maak me zorgen om iedereen die ik wel en niet ken. En ook om de soldaten die vechten voor ons bestaan. Het is voor mij niet te negeren en daarom blijft mijn alarm-app aanstaan op het hele land.

Lieve groet en een shabbat met heel veel shalom, Joanne

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws