Ontmoet Heather Kurzbauer

Heather Kurzbauer

woensdag, 1 Juni 2022

Ontmoet Heather Kurzbauer, donateur van het JNF

Heather Kurzbauer: “Mijn ouders reisden geregeld vanuit Amerika op uitnodiging van de Technische Universiteit in Haifa, de Technion, naar Israël. Ze doneerden aan onderzoeksprojecten, en vonden het belangrijk dat kennis werd gedeeld met andere delen in de wereld. Dat is ook de reden waarom ik geregeld aan het JNF doneer.”

Heather is geboren in de Verenigde Staten, en woont sinds 1986 in Amsterdam. Ze is universitair docent aan de rechtenfaculteit van de Universiteit in Amsterdam. Ook is ze beroepsviolist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee ze de hele wereld rondreist. Binnenkort promoveert zij op arbeidsrechten van musici.

Heather Kurzbauer
Robert en Lisa Kurzbauer, ouders Heather Kurzbauer

Liefde voor Israël met de paplepel ingegoten

De ouders van Heather vluchtten in 1938 van Wenen naar Amsterdam. “Na zes weken lukte het hen om naar Amerika te reizen. Ze kwamen terecht in Cleveland, Ohio. Daar leerden ze Rabbijn Abba Hillel Silver kennen, destijds rabbijn van een van de grootste liberaal Joodse gemeenschappen van het land. Hij organiseerde Zionistische activiteiten om geld te werven voor het stichten van een Joodse staat in Palestina. Zo raakten mijn ouders betrokken bij het vrijwilligerswerk in de gemeente. Dat geven aan de maatschappij belangrijk is, hebben ze ook altijd aan hun kinderen doorgegeven.”

Doneren aan het JNF is als een steentje in het water gooien

Op de Universiteit van Amsterdam, waar Heather werkt, wordt ze soms geconfronteerd met anti-Israël en anti-zionistische argumenten.

Heather: ”Israël en Joden lijkt voor velen tegenwoordig hetzelfde. Hoe meer antisemitisme ik tegenkom, hoe feller ik word en hoe sterker het me maakt. Als ik op Israël of mijn Joods-zijn wordt aangesproken, zeg ik altijd: het is belangrijk dat je een open mind houdt. Ga naar Israël en kijk hoe het daar is. In 2016 heb ik er met een aantal kritische mensen rondgereisd. Zij waren onder de indruk van de enorme diversiteit in het land en ze kwamen een stuk gematigder terug.

Met eigen ogen iets zien, is belangrijk. Dat vind ik ook zo bijzonder aan het werk van het JNF. Je kan de projecten zelf in Israël bezoeken. Dat geeft betrokkenheid. Ook dat het JNF onderzoekcentra in het hele land ondersteunt en dat die kennis gedeeld wordt met de hele wereld. Doneren aan het JNF is net als een steentje in het water gooien. Je draagt aan iets belangrijks bij met een enorme impact.”

Violen - Heather Kurzbauer

Wil je ook bijdragen aan een van onze projecten? Dat kan door een donatie te doen voor een specifiek project of door een algemene donatie te doen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Herfst in Israël

... / JNF / Bomen / Herfst in Israël / Donderdag, 29 september 2022Herfst in Israël Nitai Zecharia, onze boswachter in het Ben Shemen Woud, vertelt ons in de video hiernaast over de herfst in Israël. De herfst is in Nederland volop aanwezig. Dat is te merken aan het gure weer en aan de natuur… Lees verder Herfst in Israël

Lees nieuws

Karakteristieke bomen in de spotlights

... / JNF / Bomen / Karakteristieke bomen in de spotlights / Donderdag, 22 september 2022Karakteristieke bomen in de spotlights De Israëlische Yaakov Shkolnik weet alles van bomen. Zijn liefde voor de natuur begon al tijdens de middelbare school. Een paar jaar geleden schreef hij met medewerking van JNF Israël ‘101 Special and Amazing Trees… Lees verder Karakteristieke bomen in de spotlights

Lees nieuws

Innovatie tegen droogte

... / JNF / Bomen / Innovatie tegen droogte / Maandag, 22 augustus 2022Innovatie tegen droogte In Nederland heerst op dit moment grote droogte. In Israël heeft men hier al jaren mee te maken. Niet alleen wordt daar de droogte steeds groter, ook worden de regenbuien heviger. Dat veroorzaakt vooral in dorpen en steden veel… Lees verder Innovatie tegen droogte

Lees nieuws

Olijfboom ter nagedachtenis

... / JNF / Bomen / Olijfboom ter nagedachtenis / Maandag, 22 augustus 2022Olijfboom ter nagedachtenis Op zaterdag 30 juli was het tachtig jaar geleden dat het eerste transport vanuit Rotterdam naar Westerbork vertrok. Ongeveer vijfenzestighonderd Joden uit de Maasstad en omgeving gingen een vrijwel zekere dood tegemoet. Onder grote belangstelling werden zij op 31… Lees verder Olijfboom ter nagedachtenis

Lees nieuws