woensdag, 1 Juni 2022
Ontmoet Heather Kurzbauer, donateur van het JNF
Heather Kurzbauer: “Mijn ouders reisden geregeld vanuit Amerika op uitnodiging van de Technische Universiteit in Haifa, de Technion, naar Israël. Ze doneerden aan onderzoeksprojecten, en vonden het belangrijk dat kennis werd gedeeld met andere delen in de wereld. Dat is ook de reden waarom ik geregeld aan het JNF doneer.”
Heather is geboren in de Verenigde Staten, en woont sinds 1986 in Amsterdam. Ze is universitair docent aan de rechtenfaculteit van de Universiteit in Amsterdam. Ook is ze beroepsviolist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee ze de hele wereld rondreist. Binnenkort promoveert zij op arbeidsrechten van musici.
Liefde voor Israël met de paplepel ingegoten
De ouders van Heather vluchtten in 1938 van Wenen naar Amsterdam. “Na zes weken lukte het hen om naar Amerika te reizen. Ze kwamen terecht in Cleveland, Ohio. Daar leerden ze Rabbijn Abba Hillel Silver kennen, destijds rabbijn van een van de grootste liberaal Joodse gemeenschappen van het land. Hij organiseerde Zionistische activiteiten om geld te werven voor het stichten van een Joodse staat in Palestina. Zo raakten mijn ouders betrokken bij het vrijwilligerswerk in de gemeente. Dat geven aan de maatschappij belangrijk is, hebben ze ook altijd aan hun kinderen doorgegeven.”
Doneren aan het JNF is als een steentje in het water gooien
Op de Universiteit van Amsterdam, waar Heather werkt, wordt ze soms geconfronteerd met anti-Israël en anti-zionistische argumenten.
Heather: ”Israël en Joden lijkt voor velen tegenwoordig hetzelfde. Hoe meer antisemitisme ik tegenkom, hoe feller ik word en hoe sterker het me maakt. Als ik op Israël of mijn Joods-zijn wordt aangesproken, zeg ik altijd: het is belangrijk dat je een open mind houdt. Ga naar Israël en kijk hoe het daar is. In 2016 heb ik er met een aantal kritische mensen rondgereisd. Zij waren onder de indruk van de enorme diversiteit in het land en ze kwamen een stuk gematigder terug.
Met eigen ogen iets zien, is belangrijk. Dat vind ik ook zo bijzonder aan het werk van het JNF. Je kan de projecten zelf in Israël bezoeken. Dat geeft betrokkenheid. Ook dat het JNF onderzoekcentra in het hele land ondersteunt en dat die kennis gedeeld wordt met de hele wereld. Doneren aan het JNF is net als een steentje in het water gooien. Je draagt aan iets belangrijks bij met een enorme impact.”
Wil je ook bijdragen aan een van onze projecten? Dat kan door een donatie te doen voor een specifiek project of door een algemene donatie te doen.