Joanne’s blog 22

Joanne's blog 22 - Okke en Elke in Nes Ammim

Donderdag, 21 december 2023

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Vandaag een wat ander soort blog. Een weergave van indrukken van Okke en Elke Huising. Ik leerde hen kennen via de JNF Experience reis. Zij waren er twee keer bij. Sinds een jaar is Okke algemeen directeur van Nes Ammim*, een internationaal Christelijk dorp in het noorden van Israël, in de buurt van mijn woonplaats. Op 7 oktober waren zij net in Nederland. Nu zijn ze weer hier. Afgelopen week aten we samen, zoals we dat vaker doen. Ze waren ruim een maand niet in Israël geweest. Ik geef hieronder een aantal van hun uitspraken weer, uiteraard met hun toestemming:

“… Wij vonden het verantwoord om nu terug te keren. Juist nú, als daad van solidariteit met Israël…”

“… Het warme onthaal door de medewerkers en bewoners van Nes Ammin heeft enorme indruk op ons gemaakt. En of we nu met vrienden in gesprek zijn, of in een winkel vertellen dat we uit Nederland komen, iedereen is blij om te horen dat we achter Israël staan. Je voelt overal waar je komt dat die steun meer dan welkom is. Het gevoel van solidariteit vanuit het buitenland is belangrijk, merken wij. Daarom ons advies: bel een keertje extra naar je familie of vrienden die hier wonen. Of stuur een berichtje. Het zal op prijs worden gesteld…”

Joanne's blog 22 - Okke en Elke in Nes Ammim

“… De sfeer is dubbel. Dat is duidelijk te voelen. Buiten schijnt de zon uitbundig. Maar er is overal intens verdriet. Hoop en wanhoop wisselen elkaar continu af…”

“… Maar er is ook de wil en (veer)kracht om door te gaan. Er lijkt een nieuwe eenheid binnen het volk te zijn ontstaan. Men is oplossingsgericht bezig om de problemen van vandaag het hoofd te bieden en toch ook aan de toekomst van Israël te blijven bouwen…”

“… Israël is niet meer het Israël van vóór 7 oktober. Je voelt dat de bevolking enorm is geraakt in zijn gevoel van veiligheid. En er zijn zoveel vragen: Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? Hoe gaan we straks verder? Daartegenover staat dat de verbondenheid enorm sterk is geworden. Iedereen helpt en steunt elkaar waar dat nodig is…”

“… De bevolking leeft elke dag in een soort onwerkelijkheid om het te kunnen overleven. De echte, diepe rouw zal pas komen wanneer het leven weer zijn gewone gang mag gaan. Dan zal er tijd en ruimte zijn om de diepe schade op te kunnen nemen. Dan kan de genezing vanbinnen beginnen, waar zeker veel tijd en hulp voor nodig is…”

“… Juist in deze tijd kun je door in Israël te zijn, het land financieel, praktisch en moreel steunen. Maar dat kan uiteraard ook als je in Nederland bent, via organisaties als het JNF…”

“… Wij wensen iedereen in Israël en eenieder die Israël steunt, veel sterkte en kracht om samen door deze ongekend moeilijke periode van verlies te komen. Ook wensen wij dat alle pogingen om met elkaar van Israël een thuis voor iedereen te maken, succes zullen hebben…”

Ik wens jullie een shabbat met veel shalom.

Lieve groet, Joanne

*Nes Ammim is een internationaal Christelijk dorp in het noorden van Israël. Deze woon-, werk- en leefgemeenschap werd in 1963 gesticht volgens het model van een mosjav, en wordt gerund door hoofzakelijk Europese vrijwilligers. Het dorp is solidair met Israël en faciliteert allerlei dialoogprogramma’s.

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws