Joanne’s blog 17

Joanne's blog 17 - Chanoeka kerst in de supermarkt

Maandag, 4 december 2023

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Nu het staakt-het-vuren in het zuiden is gestopt, betekent dat ook dat het in het noorden weer heel onrustig is. Toch gaat het ‘gewone’ leven door. Dat bleek weer eens te meer toen ik gisteren boodschappen ging doen in het Druzendorp. Dat doe ik altijd in de grote supermarkt die – ik schreef er al eerder over – niet onderdoet voor de grootste moderne supermarkt in Nederland. De winkel is modern ingericht, met brede, ruime gangen, en je kunt er werkelijk alles krijgen, zelfs allerlei soorten Nederlandse kazen. De service is perfect en het is er superschoon.

Een mooie anekdote over iets wat ik er ooit meemaakte. Op een dag was ik te vroeg, de winkel bleek nog gesloten te zijn. Terwijl ik stond te wachten, zag ik een van de werknemers, een Druzenman, naar buiten komen met een pak zout dat hij uitstrooide voor alle uitgangen van de winkel. Het maakte mij nieuwsgierig en ik stapte op hem af om te vragen waarom hij dat deed.
“Tegen boze geesten”, vertelde hij me. “Dat doen we iedere morgen. Als we het zout hebben gestrooid, bespuiten we alle ingangen ook nog met water. Dat is ook tegen de boze geesten.” Hij vertelde me dat het een traditie was die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Toen gebaarde hij dat ik iets dichterbij moest komen. Heel zachtjes, waarschijnlijk vanwege een boze geest die nog in de buurt was, vertelde hij dat ze een paar jaar geleden het zout strooien en water spuiten een keer hadden overgeslagen. “De hele dag viel er van alles om in de winkel, en er is die dag ook een klant uitgegleden. Het was vreselijk.” Ik vertelde hem dat het bij Joodse mensen gebruikelijk is om zout over de linkerschouder te gooien als ze voor het eerst hun nieuwe huis binnenkomen; dat brengt geluk. Om mijn verhaal wat extra kracht bij te zetten, fluisterde ik: “En het werkt ook tegen de boze geesten.” De “zoutstrooier” moest verder, maar wilde nog wel even kwijt dat er in “zijn winkel” zo’n tweehonderd mensen werken. Supertrots voegde hij eraan toe: “Dat zijn zowel Arabieren als Joden als Druzen.”

Joanne's blog 17 - Chanoeka kerst in de supermarkt

En wat ook zo bijzonder is in deze supermarkt: er wordt ingespeeld op de gebruiken van de verschillende religies van de bevolking van ons land . Met Pesach, het Joodse Pasen, is er een grote afdeling met allerlei “kosjer voor Pesach” producten, met de Ramadan staan er tafels vol met speciaal snoepgoed en allerlei cadeaus. En ook al is het wat aan de vroege kant, op dit moment is een gedeelte van de winkel omgetoverd in een kerstlandschap met namaak kerstmannen, kerstbomen en veel lampjes. Naast de kerstspullen is er uiteraard ook volop aandacht voor chanoeka-artikelen, zoals allerlei soorten chanoekia’s, kaarsjes en nog veel meer.

Zowel Chanoeka als Kerst zijn feesten van licht. Moge het licht snel weer gaan schijnen in ons mooie land.

Ik wens u een Chag Sameach Chanoeka. Lieve groet, Joanne

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws