Joanne’s blog 16

Joanne's blog 16 - Olijfboom met gele vlinders

Donderdag, 30 november 2023

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

Een heldere blauwe hemel en een koude wind. In het noorden van Israël is de winter begonnen. Sinds een paar dagen is het hier, waarschijnlijk vanwege het staakt-het-vuren in het zuiden van het land, redelijk rustig. Maar men is alert. De beveiliging blijft in opperste staat van paraatheid en de geëvacueerde bewoners uit de dorpen die minder dan vijf kilometer van de grens met Libanon liggen, worden geadviseerd voorlopig niet terug te keren. Ze verblijven tijdelijk in hotels in Tiberias of in het centrum.

Joanne's blog 16 - Olijfboom met gele vlinders

Ik ging even langs bij de ‘sleutelman’. Dat is een winkel midden in het Arabische dorp, met daarin een grote toonbank waar de vrouw van de eigenaar achter staat. Haar taak: inpakken en afrekenen. De ruimte is gevuld met talloze schappen met ‘alles’ wat je als doe-het-zelver en niet-doe-het-zelver nodig hebt. De zoon des huizes, een klein, dun mannetje, weet er alles te vinden. En dat is maar goed ook, want als gewone klant heb je echt geen idee waar alles ligt. Je vraagt en hij zoekt. Steeds weer vind ik het een wonder als hem dat ook daadwerkelijk lukt. Van lampen tot spijkers, van plakband tot deurmatten, noem het maar op en ze hebben het. Nadat hij had gevonden waar ik naar vroeg – een lamp die aangaat als de elektriciteit uitvalt – vroeg hij me of ik nog iets nodig had. ‘Ja’, zei ik een beetje lachend. ‘Shalom … we hebben shalom nodig.’ Waarop hij met een serieus gezicht reageerde: ‘Dat hebben we allang in dit land, dat hoef ik niet voor je te zoeken. Alleen weten de politici het nog niet.’

Joanne's blog 16 - Olijfboom met gele vlinders

Overal in Israël hangen posters met foto’s van de gegijzelden. Of er staan gedekte tafels, of kinderwagens of iets anders bijzonders. Opdat we ze niet vergeten! In ons dorp was er een discussie over de vraag hoe wij dit vorm zouden geven, omdat men wilde voorkomen dat de kleintjes continu aan die vreselijke 7 oktober herinnerd zouden worden. Gelukkig is er een alternatief gevonden. Een olijfboom versierd met gele vlinders: de hoeveelheid symboliseert het aantal gegijzelden. Ik hoop zo dat de boom snel ‘ontvlinderd’ is, want dat zal dan betekenen dat iedereen weer vrij is.

Shabbat met veel shalom, liefs, Joanne

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws