Maandag, 22 augustus 2022
Innovatie tegen droogte
In Nederland heerst op dit moment grote droogte. In Israël heeft men hier al jaren mee te maken. Niet alleen wordt daar de droogte steeds groter, ook worden de regenbuien heviger. Dat veroorzaakt vooral in dorpen en steden veel overlast, omdat het water niet goed weg kan lopen. Want droge aarde neemt minder water op dan wanneer het nat is. In dunbevolkte gebieden heeft JNF Israël waterreservoirs aangelegd om het schaarste regenwater op te vangen. In dichtbevolkte gebieden is dit niet mogelijk.
Bio filter in grote dorpen en steden
Een goed voorbeeld van hoe Israël regenwater opvangt is Kfar Saba. Deze stad is gelegen in het centrum van het land, ten noordwesten van Tel Aviv.
Het is er groen en de gemeente richt zich vooral op jonge gezinnen. Dicht bij de woningen zijn dan ook scholen en speelplaatsen aangelegd. Hier heeft JNF Israël in 2016 de eerste bio filter van het land geïnstalleerd in een park. Een natuurlijk waterzuiveringssysteem dat opgevangen regenwater zuivert ter aanvulling van aquifers, een watervoerende laag in de ondergrond. Zonder deze bio filter zou het regenwater naar de zee stromen en verloren gaan.
Het systeem werd aangelegd in de vorm van een amfitheater, dat ongeveer 1500 vierkante meter van het park beslaat. Het is een plek waar kinderen en hun ouders graag samenkomen.
Regenwater
Om te zorgen dat het regenwater langzaam naar de bio filter stroomt, zijn de huizen iets hoger gebouwd. Het systeem wordt zowel in de zomer als in de winter gebruikt. In de winter vangt het regenwater op. In de zomer, als er geen regen is, staat het droog en wordt het gebruikt om vervuild grondwater te reinigen. Met dit water voorziet men de parken in de omgeving. Een win-win situatie voor het hele jaar.
De bio filter is onderdeel van de stedenplanning in het hele land.
Inmiddels zijn er ook bio filters in Bat Yam en Ramla.