Olijfboom ter nagedachtenis

Onthulling olijfboom - Loods24

Maandag, 22 augustus 2022

Olijfboom ter nagedachtenis

Op zaterdag 30 juli was het tachtig jaar geleden dat het eerste transport vanuit Rotterdam naar Westerbork vertrok. Ongeveer vijfenzestighonderd Joden uit de Maasstad en omgeving gingen een vrijwel zekere dood tegemoet. Onder grote belangstelling werden zij op 31 juli jl. herdacht bij Loods 24 aan de Eva Cohen-Hartogkade. Op deze plek staat ook het Joods Kindermonument, met de namen van alle 686 kinderen tot en met 12 jaar die van deze plek werden weggevoerd.

Barbara Flesschedrager

“Als één van de oudste bomen ter wereld is de olijfboom een symbool voor kracht en vrede. Laat deze plek die ons herinnert aan de verschrikkingen in 1940-1945 ook een plek van vertrouwen zijn.”

Nieuw monument

Sinds dit jaar is er een nieuw monument bij gekomen, bestaande uit tienduizend steentjes in het plaveisel. Een initiatief van de gemeente Rotterdam met stichting Loods24. Het JNF, samen met de Israëlische ambassade, schonk ter gelegenheid van deze herdenking een olijfboom aan de gemeente. De boom staat bij het monument.

Kracht en vrede

Onze collega Barbara Flesschedrager was aanwezig bij de herdenking: “Als één van de oudste bomen ter wereld is de olijfboom een symbool voor kracht en vrede. Laat deze plek die ons herinnert aan de verschrikkingen in 1940-1945 ook een plek van vertrouwen zijn.”

Ter nagedachtenis aan deze afschuwelijke gebeurtenis is er ook een stekje door het JNF in het Rotterdam park in Israël geplant. Er komt nog een plaquette naast de olijfboom in Rotterdam met een QR-code, die via onze website verwijst naar het Rotterdam Park in Israël.

Onthulling olijfboom - Loods24 Rotterdam
Onthulling olijfboom - Loods24 Rotterdam

Ceremonie in beeld

Ook de Israëlische ambassadeur Modi Ephraïm en de locoburgemeester van Rotterdam Faouzi Achbar waren aanwezig bij deze speciale herdenking. De ceremonie werd gefilmd door TV Zuid/TV Feyenoord en is hier te bekijken: https://youtu.be/QNT5LafcbMw.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws