Avocadoteelt draagt bij aan een groen en welvarend Israël

Avocadoteelt in Israël

Maandag, 1 februari 2021

Avocadoteelt draagt bij aan een groen en welvarend Israël

Israël is een van de grootste exporteurs van avocado’s ter wereld, samen met Spanje en Marokko. Israël exporteert jaarlijks 50.000 ton avocado’s en verkoopt daarnaast ook nog eens 50.000 ton in eigen land. De avocadoteelt in Israël is in het noorden en midden van van het land al volwassen. De twee grootste avocadogebieden strekken zich uit van West Galilea tot Tiberias en langs de zeelijn van Herzliya. Mede dankzij het JNF is in de Negev en de Arava woestijn al jaren landbouw mogelijk én succesvol. Zelfs daar worden nu ook avocado’s verbouwd.

Een ideaal klimaat

‘De omstandigheden om avocado’s te laten groeien zijn ideaal in Israël, want de bomen hebben warmte en luchtvochtigheid nodig’, vertelt Guy Rinat, exportmanager in Europa van het Israëlische bedrijf Granot, een van de grootste Israëlische exporteurs van citrusfruit en avocado’s. De enige bedreigingen zijn bevriezing, een nachtje lichte vorst kan al fataal zijn voor het fruit, en droogte, want de warme wind kan zowel de bloemen als de jonge scheuten doen uitdrogen.

‘In het noorden kan het weleens vriezen’, vertelt avocadospecialist Roberto Glusman. ‘Daarom plaatsen wij watersproeiers en ventilatoren boven de bomen, die automatisch aangaan als het koud wordt. Zij zorgen dat de lucht warm genoeg blijft.’

Avocadoteelt in Israël
Avocadoteelt in Israël

Avocadopionier in de Arava

Avocadopionier Eraz Lichtenstein woont in Hatseva, een van de zeven dorpen in de Arava die door het JNF worden gesteund. In 2005 begon hij daar met zijn eigen boerderij. Het was voor hem vanzelfsprekend om in het zuiden te blijven en zijn kinderen daar te laten opgroeien. ‘De vrijheid en het community gevoel van de Arava zijn onvervangbaar. Ik ben dankbaar voor de hulp die het JNF geeft aan de boeren in deze regio. Daardoor ben ik in staat te doen wat ik nu doe.’

Hij verbouwde in eerste instantie paprika’s, mango’s en tomaten. Vanwege de grote concurrentie op de internationale en nationale markt besloot hij om een nieuw product te zoeken. Als experiment plantte hij in 2015 elf avocadobomen. Iedereen verklaarde hem voor gek vanwege de zoute grond en de droogte in de Arava, maar Eraz voelde dat het mogelijk was. Nu heeft hij 0,1 hectare avocadoplantages. Dit jaar heeft hij voor het eerst kunnen oogsten, vroeger dan hij verwachtte. ‘De bomen zien er heel goed uit. Het is nog niet helemaal te zeggen of het een succes gaat worden, maar het ziet er veelbelovend uit.’ Een tweede teler in de Arava heeft inmiddels zijn voorbeeld gevolgd.

‘Waarom ik voor avocado’s heb gekozen? Het proces lijkt erg op dat van mangobomen. Als het lukt met mango’s, kan het ook met avocado’s, dacht ik.’ Eraz heeft inmiddels ervaren dat de droogte in de Arava voor avocado’s juist een voordeel is. Daardoor kunnen ze juist eerder dan in andere delen van Israël geoogst worden. ‘Daardoor hebben we een goede positie op de markt en kunnen we een goede prijs vragen.’

Bijdrage aan een groen Israël

Roberto: ‘Om een groot gedeelte van het jaar avocado’s te kunnen leveren, telen we wel vijftien verschillende soorten. Zoals Hass, Etinger, Pinkerton en Reed. Hass, met de donkergroene schil, is het meest populair bij de consument. Vanwege de grote vraag is het belangrijk dat wij de stekjes al twee jaar van te voren bestellen bij de kwekerijen.’

De drie experts zijn het erover eens dat de vrucht zo populair is omdat hij zo gezond is. Het vruchtvlees is zeer vet, het vetgehalte kan oplopen tot dertig procent. Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn avocado’s een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden. Avocado’s worden ook veel gebruikt in schoonheidsmaskers, omdat ze goed voor de huid zijn.

De avocadomarkt is nog lang niet verzadigd en de plantages breiden zich uit.

Guy: ‘Het gaat ons niet alleen om de productie. We vinden het ook heel belangrijk dat Israël groen blijft. Daar dragen de plantages aan bij.’

Avocadoteelt in Israël

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Shana tova van onze voorzitter

Donderdag, 13 september 2023Shana tova van onze voorzitter Beste JNF vrienden, shalom!   Al jaren volg ik de ontwikkelingen op het gebied van groene energie met grote belangstelling. Israël staat hoog aangeschreven in de publicaties die ik voorbij zie komen. Wij werken dan ook intensief samen met onze koepelorganisatie JNF Israël om projecten in groene… Lees verder Shana tova van onze voorzitter

Lees nieuws

Terugblik FoodTech avond

Donderdag, 17 augustus 2023Terugblik op een bijzondere FoodTech avond We organiseerden afgelopen juli het JNF FoodTech Experience Event met als gastsprekers dr. Ofir Benjamin en Ethy Levy. Zij spraken over innovatie op het gebied van voedsel en landbouw: de veranderingen op dit gebied, de rol die Israël daarbij speelt en wat het voor invloed heeft… Lees verder Terugblik FoodTech avond

Lees nieuws

Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Woensdag, 16 augustus 2023Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs Heb je interesse in een onderzoekstage in Israël? Laat je inspireren door Jort Bouma (25 jaar). Hij is onze eerste student uit Wageningen die met een JNF studiebeurs stage loopt bij het Tel Hai College. Het Tel Hai College is een agri- en… Lees verder Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Lees nieuws

Hoe gaat het JNF te werk?

Waarom we ons juist nu inzetten voor ons zo geliefde Israël!Hoe gaat het JNF te werk? JNF Nederland is een onafhankelijke stichting en een apolitieke organisatie, die projecten steunt op het gebied van bebossing, water, landbouw en welzijn. Alle projecten van JNF Nederland bevinden zich binnen de internationaal erkende grenzen van Israël. Onze projecten zijn… Lees verder Hoe gaat het JNF te werk?

Lees nieuws