Voortleven in een eigen park

Voortleven in een eigen park - onthulling Rob en Wil Norden Park

Woensdag, 21 juni 2023

Voortleven in een eigen park

‘Mijn vader hoopte dat zijn kinderen na zijn dood iets wilden doen voor Israël, het land waar hij zo van hield.’

Marianne de Roos-Norden heeft ter nagedachtenis aan haar vader een eigen park opgericht in Mishmar HaNegev bij Be’er Sheva, in de woestijn die hem zo fascineerde. Afgelopen maand bezocht ze, samen met haar man, het Rob en Wil Norden Park. En nu waren voor het eerst ook hun volwassen kinderen erbij. Voortleven in een eigen park.

Voortleven in een eigen park - onthulling Rob en Wil Norden Park

Marianne de Roos-Norden

‘Mijn vader hoopte dat zijn kinderen na zijn dood iets wilden doen voor Israël, het land waar hij zo van hield.’

Grote liefde voor Israël

‘Ons bezoek aan het park was een bijzondere ervaring. Onze kinderen konden hun ogen niet geloven. Een park in wording met groene en vruchtdragende bomen, midden in de woestijn.

Mijn vader voelde zich altijd gelukkig in Israël. Hij was er rustiger dan wanneer hij in Nederland was. Hij was gefascineerd door het land en zijn bevolking. Het boeide hem hoe Israël zich ontwikkelde. Ook de woestijn fascineerde hem. Samen met mijn moeder trok hij door de Negev toen daar nog weinig tot niets was. Zij bezochten de pioniers in Kadesh Barnea en later ook in Paran, in de Arava. Daar hoorden zij over de plannen om meloenen en paprika’s te kweken met zoutwater. Dat zag mijn vader als een wonder. In de woestijn, groente en fruit?

Vader is in 1996 overleden. Hij heeft ons altijd laten weten dat hij hoopte dat zijn kinderen na zijn dood iets wilden doen voor het land en de inwoners waar hij zo van hield.’

JNF Experience reis

‘Een paar jaar geleden reisden mijn man en ik mee met de JNF Experience reis. Wat is het JNF een inspirerende organisatie. De Arava en de Negev zijn, ondanks het incasseren van veel tegenslagen, veranderd in het ondenkbare: een vruchtbare en groene leefomgeving waar gewoond, gewerkt, geoogst en gerecreëerd wordt. Pas als je het met eigen ogen ziet geloof je het. De onophoudelijke research die zij doen in Israël en hun attitude om niet op te geven als het tegenzit, maar juist stug doorgaan totdat het gelukt is. Dat is een mentaliteit die indruk maakt, inspireert en een onvoorstelbaar goed resultaat oplevert! Kun je het geloven: de cherrytomaat is hier ontstaan!’

Schapen in het Rob en Wil Norden Park
Voortleven in een eigen park - onthulling Rob en Wil Norden Park

Een park op naam van mijn vader

‘We bezochten ook veel van de 250 parken en bossen die door het JNF zijn aangelegd en meerdere parken dragen de namen van overleden geliefden wereldwijd. Toen wist ik: ik wil een park op naam van mijn vader. JNF Nederland heeft ons bij het hele proces fantastisch begeleid. In 2019 is de grond van het park door het JNF ontgonnen en zijn ze met de aanplant begonnen.

Wij waren hier ook in november vorig jaar, wat zijn de bomen alweer gegroeid! Enkelen dragen vruchten zoals vijgen en een soort aardbeien.

Er zijn boompjes die het niet gered hebben en die worden vervangen, vertelde de boswachter. Ik ben dankbaar dat we dit park hebben kunnen doneren aan het JNF en aan Israël. Op deze manier dragen we bij aan het welzijn van de bevolking van Israël en aan het groen maken van het land. Maar vooral ben ik dankbaar dat de herinnering aan mijn vader op deze manier voortleeft.

Op de plaquette staan zijn familienamen: Norden en Davids. En ook de naam van zijn lievelingsoom David Davids. Families die zijn vermoord in de Sjoa en op deze manier kunnen hun namen voortleven in het Joodse land. Hun nagedachtenis zij ons tot zegen. Wat ook bijzonder is: onze drie volwassen kinderen wilden hun namen ook op de plaquette. Van generatie op generatie, LeDor VaDor.’

Rob en Wil Norden Park - frambozen

Lees meer nieuws

JNF Nieuws