Update project –Van Afval naar Energie

Van afval naar energie machine

Donderdag, 22 juni 2023

Update project –Van Afval naar Energie

In de droge en dorre woestijnregio van Ramat HaNegev, in Nitzana, in het zuiden van Israël, is afgelopen maand een opwindend proefproject van start gegaan. Organisch afval wordt er omgezet in biochar en energie. Biochar is een koolstofrijk product dat kan worden gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw. De warmte die bij dit proces vrijkomt wordt omgezet in energie.

Dit vernieuwende initiatief biedt een duurzame oplossing voor het afvalprobleem in de regio.

Van afval naar energie machine
Plaquette Afval naar Energie machine

Van start

Afgelopen week werd de machine officieel in gebruik genomen. Juist op het moment dat onze directeur Vivian Rinat de plek bezocht met een aantal donateurs. Ze mochten de machine bekijken (zie de foto’s) en kregen uitleg hoe het werkt.

Vivian Rinat: ‘Twee jaar geleden hoorden we van het afvalprobleem in Ramat HaNegev dat zoveel overlast veroorzaakt én van een mogelijke oplossing hiervoor: een proefproject dat afval omzet in energie. We zijn toen gelijk een fondsenwervingscampagne begonnen. Onze donateurs, reageerden massaal. Dat maakt me heel trots! En daar zijn we heel dankbaar voor. Samen zijn we sterk en maken we het verschil. Als dit project slaagt komen er nog eens acht installaties bij. In totaliteit kan er dan tot 8.000 ton afval per jaar worden verwerkt.’

Afval

Met meer dan 270 hectare aan kassen en 880 hectare aan boomgaarden exporteert Nitzana, jaarlijks 8.000 ton cherrytomaten, aubergines en avocado’s. Het levert een enorme bijdrage aan de voedselzekerheid van Israël. Dit succes heeft echter ook een keerzijde.

Duizenden kilo’s aan afval liggen verspreid en onbehandeld in afvalplaatsen. Ze vormen een gevaar voor het milieu en trekken diverse plagen aan. De gemeenten in de regio breiden zich uit en het landbouwafval zal dan ook alleen maar toenemen.

De afval naar energie machine van binnen
Biochar uit de afval naar energie machine

Een duurzame oplossing

De nieuwe machine maakt gebruik van geavanceerde technologieën om organisch afval efficiënt te verwerken. Daarnaast wordt ook warmte geproduceerd. Deze wordt opgevangen en omgezet in energie. Op deze manier draagt het project bij aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en van de CO2 uitstoot.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws