Een bijzondere reis door Israël

Vivian Rinat - Een bijzondere reis door Israël

Donderdag, 22 juni 2023

Een bijzondere reis door Israël

Afgelopen mei organiseerde het JNF, onder leiding van directeur Vivian Rinat, wederom een bijzondere reis door Israël.

Vivian: ‘Het doel was kennis te maken met de Israëlische innovatie op het gebied van FoodTech en landbouw. De deelnemers van deze reis waren al vaak in Israël geweest. Dit was een kans om hen kennis te laten maken met een andere kant van het land.’

Wil je ook een unieke JNF reis maken? Geef je dan op voor de reis in november die in het teken van de 75e verjaardag van Israël zal staan.

Vivian Rinat - Een bijzondere reis door Israël

Vivian rinat, directeur JNF

‘Het doel was kennis te maken met de Israëlische innovatie op het gebied van FoodTech en landbouw. De deelnemers van deze reis waren al vaak in Israël geweest. Dit was een kans om hen kennis te laten maken met een andere kant van het land.’

Een samenvatting van de projecten die bezocht werden:

Tel Hai College

Het Tel Hai College in Kiryat Shmona ligt aan de grens met Libanon. Deze regio heeft zich ontwikkeld tot centrum voor FoodTech en AgroTech. 5.500 studenten, afkomstig vanuit het hele land en van allerlei verschillende religies, studeren er. ‘We zien het college als een motor voor het bevorderen van regionale groei en sociale veerkracht in Galilea’, vertelde de president van het college prof. Eliezer Shalev. Het JNF werkt samen met Tel Hai om het onderzoek naar alternatieven voor dierlijke eiwitten mogelijk te maken.

Met steun van het JNF Holland verstrekt de hogeschool studiebeurzen, met de nadruk op FoodTech en ClimateTech aan Nederlandse studenten die in Tel Hai komen studeren.

Kinneret Innovatie Centrum

Het Innovation Centre werkt samen met het JNF, het Kinneret College en de landbouwcoöperatie Tzemach. In het centrum worden meer dan 30 startups begeleid. Zij geven antwoorden op de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, zoals bosbranden en het recyclen van water.

Volcani Instituut

In het Volcani Instituut sprak professor Itamar Glazer van the Agricultural Research Administration: ‘Het wonder van de landbouw in Israël bestaat dankzij het vermogen om complexe uitdagingen aan te gaan. Zoals het gebrek aan water, vruchtbare grond en een heet en droog klimaat. Desondanks is het land in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande landen ter wereld op het gebied van landbouw. En is het ook wereldleider in waterhergebruik, met 86% van de lokale landbouw op basis van gerecycled water.’

In het JNF Huis tijdens een bijzondere reis door Israël

Het JNF Huis voor kansarme jongeren in de periferie

In het JNF Huis voor kansarme jongeren in Kiryat Malachi sprak directeur Ayal Cohen. Hij vertelde over educatieve programma’s onder de jeugd om zo de kloof tussen de periferie en het centrum van het land te verkleinen. ‘Investeren in onderwijs is de sleutel om toekomstige generaties vooruit te helpen’, aldus Ayal. JNF Holland heeft toegezegd om te helpen bij de ontwikkeling van een JNF Holland Huis voor kansarme jongeren in Migdal HaEmek.

Ramat HaNegev

In het zuiden van Israël, in Ramat HaNegev, wonen zo’n 1000 families in verschillende dorpjes aan de Egyptische grens.  De Afval naar Energie machine werd tijdens de reisweek in gebruik genomen. Organisch afval wordt nu omgezet naar energie en dat midden in de woestijn. Lees hier meer over in de update.

Boom planten in de security zone bij de Gazastrook

Op de laatste dag van de reis werd het gebied dat grenst aan de noordoost kant van de Gazastrook bezocht. Danny Ben-David, verantwoordelijk voor de bossen van JNF Israël, vertelde dat na een aantal branden, jonge, net geplante boompjes vaak vervangen moeten worden. Als afsluiting van de reis plantte de groep bomen. Een prachtig, emotioneel eind van een bijzondere week.

Wil je ook een unieke JNF reis maken? Geef je dan op voor de reis in november die in het teken van de 75e verjaardag van Israël zal staan.

Een boom planten tijdens een bijzondere reis door Israël

Lees meer nieuws

JNF Nieuws