Solidariteit met de Arava

Donderdag, 30 april 2020

Solidariteit met de Arava

De Arava is, net zoals de rest van de wereld, hard geraakt door de coronacrisis. Samen met onze donateurs, waaronder een groep waarmee we in maart 2020 naar Israël zouden reizen, wilden we onze solidariteit met de Arava laten zien en de bewoners een hart onder de riem steken.

 

Afgelopen woensdag 29 april hieven we samen met onze donateurs via Zoom het glas ter ere van de 72ste verjaardag van de staat Israël. We legden contact met Noa Zer en Mirit Hilman. Zijn zijn beide werkzaam op het regiokantoor van de Arava. We stelden hen een aantal vragen over de huidige situatie.

Arava op de landkaart van Israël

Landbouw getroffen

Noa vertelt: “Het meest getroffen in dit gebied is de landbouw. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de markt fors gekrompen omdat de mensen minder geld te besteden hebben. Consumenten kopen voornamelijk nog goedkope basisgroenten zoals tomaten, komkommers, kool en ui. Veel van de telers in de Arava echter zijn gespecialiseerd in luxer fruit en groenten, zoals druiven, mango’s, aubergines en honingmeloenen. Ten tweede hebben wettelijke restricties van hogerhand geleid tot de sluiting van hotels, B&B’s en restaurants. Normaal gesproken is dat een belangrijke afzetmarkt voor de telers, nu is die totaal verdampt.

 

Producten rechtstreeks aan consumenten verkopen, is geen optie, ook al koopt de Israëlische consument, net als de Nederlanders, steeds vaker rechtstreeks van lokale telers. De Arava ligt simpelweg te ver weg van de ‘bewoonde wereld’ en de inwoners van de Arava vormen een te kleine afzetmarkt.

Positief blijven

Toch blijven de landbouwers hoop houden. Ze zijn vol goede moed en tonen hun positieve instelling. Zo hebben de telers uit de Arava voor Pesach samen honderdvijftig ton overgebleven groenten gedoneerd aan mensen die dat het hardst nodig hadden.

 

Een andere klap voor de Arava is dat het toerisme tot totale stilstand is gekomen. Deze bedrijfstak begon juist zo goed te lopen. Ook de bloemensierteelt is ingestort bij het uitblijven van export. Toch bedachten de telers een prachtig idee. Alle telers tezamen hebben van de overgebleven bloemen boeketten gemaakt en uitgedeeld aan overlevenden van de Shoah.

 

We blijven positief! Bedenk dat we het gewend zijn in isolatie te leven. En we hebben hier de prachtige natuur waar we kunnen uitwaaien zoveel als we willen.”

Solidariteit

Hier in Nederland vinden we het vanzelfsprekend en belangrijk solidariteit met onze vrienden in de Arava te tonen. Ter gelegenheid van Pesach hebben we 15.000 euro gedoneerd. De plaatselijke overheid besloot daarvan 2000 mondkapjes te kopen voor vrijwilligers. Zo kunnen zij en de mensen die zij helpen – ouderen, kinderen en hulpbehoevenden – beschermd zijn en zich veilig voelen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

75 diplomaten planten 75 bomen voor Israëls verjaardag

... / JNF / Bomen / 75 diplomaten planten 75 bomen / Dinsdag, 23 mei 202375 diplomaten planten 75 bomen voor Israëls 75ste verjaardag Om de 75ste verjaardag van het land te eren, nodigden JNF Israël en het ministerie van Buitenlandse Zaken begin deze maand het diplomatieke corps in Israël uit om samen 75 bomen… Lees verder 75 diplomaten planten 75 bomen voor Israëls verjaardag

Lees nieuws

Een internationaal geprezen ecologisch park

... / JNF / Bomen / Een internationaal geprezen ecologisch park / Maandag, 22 mei 2023Een internationaal geprezen ecologisch park Op 13 mei was het Wereldvogeltrekdag. Reden voor ons om extra aandacht aan de Hula vallei te geven. Het hart van de Hula vallei, gelegen in het noorden van Israël, is door het JNF in… Lees verder Een internationaal geprezen ecologisch park

Lees nieuws

Projectupdate: 10 schuilkelders geplaatst

... / JNF / Bomen / Projectupdate: 10 schuilkelders geplaatst / Maandag, 22 mei 202310 schuilkelders geplaatst In mei 2021 werden in anderhalve week tijd meer dan vierduizend rakketten op Israël afgevuurd. JNF Israël deed toen een beroep op alle JNF-kantoren in de wereld. Samen gingen we aan de slag om financieel te helpen met… Lees verder Projectupdate: 10 schuilkelders geplaatst

Lees nieuws

Interview Arjen Lont

... / JNF / Bomen / Interview Arjen Lont / Dinsdag, 25 april 2023546 bomen ter nagedachtenis aan 546 vermoorde Joodse Leeuwarders ‘75 jaar is een bijzondere verjaardag. Het is uniek wat er in zo’n korte tijd bereikt is in Israël. Ik wilde een cadeau geven ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal en zo kwam… Lees verder Interview Arjen Lont

Lees nieuws