Solidariteit met de Arava

Donderdag, 30 april 2020

Solidariteit met de Arava

De Arava is, net zoals de rest van de wereld, hard geraakt door de coronacrisis. Samen met onze donateurs, waaronder een groep waarmee we in maart 2020 naar Israël zouden reizen, wilden we onze solidariteit met de Arava laten zien en de bewoners een hart onder de riem steken.

 

Afgelopen woensdag 29 april hieven we samen met onze donateurs via Zoom het glas ter ere van de 72ste verjaardag van de staat Israël. We legden contact met Noa Zer en Mirit Hilman. Zijn zijn beide werkzaam op het regiokantoor van de Arava. We stelden hen een aantal vragen over de huidige situatie.

Arava op de landkaart van Israël

Landbouw getroffen

Noa vertelt: “Het meest getroffen in dit gebied is de landbouw. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de markt fors gekrompen omdat de mensen minder geld te besteden hebben. Consumenten kopen voornamelijk nog goedkope basisgroenten zoals tomaten, komkommers, kool en ui. Veel van de telers in de Arava echter zijn gespecialiseerd in luxer fruit en groenten, zoals druiven, mango’s, aubergines en honingmeloenen. Ten tweede hebben wettelijke restricties van hogerhand geleid tot de sluiting van hotels, B&B’s en restaurants. Normaal gesproken is dat een belangrijke afzetmarkt voor de telers, nu is die totaal verdampt.

 

Producten rechtstreeks aan consumenten verkopen, is geen optie, ook al koopt de Israëlische consument, net als de Nederlanders, steeds vaker rechtstreeks van lokale telers. De Arava ligt simpelweg te ver weg van de ‘bewoonde wereld’ en de inwoners van de Arava vormen een te kleine afzetmarkt.

Positief blijven

Toch blijven de landbouwers hoop houden. Ze zijn vol goede moed en tonen hun positieve instelling. Zo hebben de telers uit de Arava voor Pesach samen honderdvijftig ton overgebleven groenten gedoneerd aan mensen die dat het hardst nodig hadden.

 

Een andere klap voor de Arava is dat het toerisme tot totale stilstand is gekomen. Deze bedrijfstak begon juist zo goed te lopen. Ook de bloemensierteelt is ingestort bij het uitblijven van export. Toch bedachten de telers een prachtig idee. Alle telers tezamen hebben van de overgebleven bloemen boeketten gemaakt en uitgedeeld aan overlevenden van de Shoah.

 

We blijven positief! Bedenk dat we het gewend zijn in isolatie te leven. En we hebben hier de prachtige natuur waar we kunnen uitwaaien zoveel als we willen.”

Solidariteit

Hier in Nederland vinden we het vanzelfsprekend en belangrijk solidariteit met onze vrienden in de Arava te tonen. Ter gelegenheid van Pesach hebben we 15.000 euro gedoneerd. De plaatselijke overheid besloot daarvan 2000 mondkapjes te kopen voor vrijwilligers. Zo kunnen zij en de mensen die zij helpen – ouderen, kinderen en hulpbehoevenden – beschermd zijn en zich veilig voelen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Vivian op werkbezoek in Israël – oktober 2022

... / JNF / Bomen / Vivian op werkbezoek in Israël / Donderdag, 17 november 2022Vivian op werkbezoek – oktober 2022 Onze directeur Vivian Rinat was afgelopen maand in Israël. Daar woonde ze de World Leadership Conference van het JNF bij. Die wordt om de twee jaar gehouden met alle 42 JNF kantoren van over… Lees verder Vivian op werkbezoek in Israël – oktober 2022

Lees nieuws

Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm?

... / JNF / Bomen / Update project: Hoe gaat het / Donderdag, 17 november 2022Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm? Afgelopen Pesach is het JNF gestart met geld inzamelen voor het project: 'Samen planten voor een betere toekomst voor de jeugd van Israël'. Het is gericht op risicojongeren,… Lees verder Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm?

Lees nieuws

Een bijzonder huwelijkscadeau

... / JNF / Bomen / Een bijzonder huwelijkscadeau / Donderdag, 10 november 2022Een bijzonder huwelijkscadeau ‘Afgelopen maand was het eindelijk zover. Vorig jaar moesten we onze reis naar Israël vanwege Corona annuleren’, lieten onze trouwe donateurs Jitschak en Ellen Elzas ons weten. ‘De tickets van El Al waren gelukkig nog geldig. Wat was het… Lees verder Een bijzonder huwelijkscadeau

Lees nieuws

Herfst in Israël

... / JNF / Bomen / Herfst in Israël / Donderdag, 29 september 2022Herfst in Israël Nitai Zecharia, onze boswachter in het Ben Shemen Woud, vertelt ons in de video hiernaast over de herfst in Israël. De herfst is in Nederland volop aanwezig. Dat is te merken aan het gure weer en aan de natuur… Lees verder Herfst in Israël

Lees nieuws