Solidariteit met de Arava

Donderdag, 30 april 2020

Solidariteit met de Arava

De Arava is, net zoals de rest van de wereld, hard geraakt door de coronacrisis. Samen met onze donateurs, waaronder een groep waarmee we in maart 2020 naar Israël zouden reizen, wilden we onze solidariteit met de Arava laten zien en de bewoners een hart onder de riem steken.

 

Afgelopen woensdag 29 april hieven we samen met onze donateurs via Zoom het glas ter ere van de 72ste verjaardag van de staat Israël. We legden contact met Noa Zer en Mirit Hilman. Zijn zijn beide werkzaam op het regiokantoor van de Arava. We stelden hen een aantal vragen over de huidige situatie.

Arava op de landkaart van Israël

Landbouw getroffen

Noa vertelt: “Het meest getroffen in dit gebied is de landbouw. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de markt fors gekrompen omdat de mensen minder geld te besteden hebben. Consumenten kopen voornamelijk nog goedkope basisgroenten zoals tomaten, komkommers, kool en ui. Veel van de telers in de Arava echter zijn gespecialiseerd in luxer fruit en groenten, zoals druiven, mango’s, aubergines en honingmeloenen. Ten tweede hebben wettelijke restricties van hogerhand geleid tot de sluiting van hotels, B&B’s en restaurants. Normaal gesproken is dat een belangrijke afzetmarkt voor de telers, nu is die totaal verdampt.

 

Producten rechtstreeks aan consumenten verkopen, is geen optie, ook al koopt de Israëlische consument, net als de Nederlanders, steeds vaker rechtstreeks van lokale telers. De Arava ligt simpelweg te ver weg van de ‘bewoonde wereld’ en de inwoners van de Arava vormen een te kleine afzetmarkt.

Positief blijven

Toch blijven de landbouwers hoop houden. Ze zijn vol goede moed en tonen hun positieve instelling. Zo hebben de telers uit de Arava voor Pesach samen honderdvijftig ton overgebleven groenten gedoneerd aan mensen die dat het hardst nodig hadden.

 

Een andere klap voor de Arava is dat het toerisme tot totale stilstand is gekomen. Deze bedrijfstak begon juist zo goed te lopen. Ook de bloemensierteelt is ingestort bij het uitblijven van export. Toch bedachten de telers een prachtig idee. Alle telers tezamen hebben van de overgebleven bloemen boeketten gemaakt en uitgedeeld aan overlevenden van de Shoah.

 

We blijven positief! Bedenk dat we het gewend zijn in isolatie te leven. En we hebben hier de prachtige natuur waar we kunnen uitwaaien zoveel als we willen.”

Solidariteit

Hier in Nederland vinden we het vanzelfsprekend en belangrijk solidariteit met onze vrienden in de Arava te tonen. Ter gelegenheid van Pesach hebben we 15.000 euro gedoneerd. De plaatselijke overheid besloot daarvan 2000 mondkapjes te kopen voor vrijwilligers. Zo kunnen zij en de mensen die zij helpen – ouderen, kinderen en hulpbehoevenden – beschermd zijn en zich veilig voelen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Joanne’s blog 18

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 18 / Donderdag, 7 december 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Afgelopen dinsdag was het precies achttien jaar geleden dat ik, samen met mijn hond Donna, naar Israël verhuisde. We gingen wonen in een kibboets vlak bij de Libanese grens. Een half jaar later brak de Tweede Libanonoorlog uit.… Lees verder Joanne’s blog 18

Lees nieuws

Joanne’s blog 17

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 17 / Maandag, 4 december 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Nu het staakt-het-vuren in het zuiden is gestopt, betekent dat ook dat het in het noorden weer heel onrustig is. Toch gaat het ‘gewone’ leven door. Dat bleek weer eens te meer toen ik gisteren boodschappen ging doen… Lees verder Joanne’s blog 17

Lees nieuws

Joanne’s blog 16

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 16 / Donderdag, 30 november 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Een heldere blauwe hemel en een koude wind. In het noorden van Israël is de winter begonnen. Sinds een paar dagen is het hier, waarschijnlijk vanwege het staakt-het-vuren in het zuiden van het land, redelijk rustig. Maar men… Lees verder Joanne’s blog 16

Lees nieuws

Joanne’s blog 15

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 15 / Dinsdag, 28 november 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Dagelijks zit ik aan de televisie gekluisterd. Ik wil weten hoe het is met de vrijgelaten gegijzelden, mensen die ik alleen ken van foto’s, maar met wie ik toch zo’n intense verbondenheid voel. Er is blijdschap als ik… Lees verder Joanne’s blog 15

Lees nieuws