Vraag het aan onze directeur Vivian Rinat

onze directeur Vivian Rinat

Woensdag, 29 april 2020

Vraag het aan onze directeur Vivian Rinat

In de rubriek ‘Vraag het aan onze directeur Vivian Rinat’ beantwoordt Vivian vragen van donateurs. Dit keer over het effect van het coronavirus op ons werk, het contact met andere kantoren, de doelen van het JNF en de preventie van bosbranden.

Heb je vragen? Mail ze dan naar: vivian@jnf.nl.

onze directeur Vivian Rinat

Wat is het effect van het coronavirus op het werk van het JNF?

Net zoals ieder ander land, lijdt ook Israël onder de coronacrisis. En dat heeft een direct gevolg op het werk van het JNF. Er is heel veel geld nodig voor allerlei bevolkingsgroepen en projecten. Samen met het JNF in Israël werken we aan een plan met nieuwe prioriteiten en kijken we waar onze steun het hardst nodig is. Ondertussen houden we de moed erin en gaan door met het werven van gelden. Aan de reacties te zien op de acties van de afgelopen weken denken onze donateurs daar gelukkig ook zo over.

 

Wanneer is voor het JNF het doel bereikt aan het eind van dit jaar? Wat zijn de belangrijkste doelstellingen?

We hebben ons vorig jaar en dit jaar aan een aantal projecten gecommitteerd, en die gaan gewoon door. Zoals het Ein Yahav waterreservoir, de bosbrandweerwagen, de studiebeurzen en de jonge aanplant van bossen in de Negev woestijn. Hiertoe hebben we ons al gecommitteerd en gedeeltelijk hebben we er ook al voor geworven. We gaan er andere projecten bij doen die nu, op dit moment, urgent zijn geworden. We zijn daarover in gesprek met JNF Israël (zie de eerste vraag hierboven).

Wat intern onze prioriteit heeft, is het optimaliseren van onze communicatie en database. Het JNF krijgt veel nalatenschappen, daar zijn we trots op. Maar dat zijn onvoorspelbare inkomsten, terwijl we ons jaarlijks committeren aan een veelheid van projecten. Daarom is een goede database zo belangrijk. Zodat de achterban gericht benaderd kan worden en kan groeien. We hebben hiervoor twee nieuwe teamleden aangetrokken. Wij zullen hen aan je voorstellen in onze volgende nieuwsbrief.

 

Het is alweer warm aan het worden in Israël, dat betekent gevaar voor bosbranden. Worden hiervoor al maatregelen genomen?

Ja, ook deze zomer worden weer veel branden verwacht. Tijdens de eerste weken van de lockdown in Israël werden er door het JNF 58 essentiële werknemers benoemd. Zij zijn te allen tijde gevraagd om door te werken. Het is geen verrassing dat dat de JNF brandweermannen waren. De speciale bosbrandweerwagens, die het JNF gaan aanschaffen dit jaar, zijn nog steeds heel hard nodig.

 

Maar door de branden van de afgelopen jaren heeft het JNF ook veel ervaring opgedaan. Zo zijn er extra wachttorens en patrouilles waar de grote bossen 24/7 in de gaten worden gehouden. Zodra de wachters ook maar een pluimpje rook zien, melden ze dat aan de dichtstbijzijnde brandweer. Ook grazende geiten- en schapenkuddes maken deel uit van de brandpreventie. Het is belangrijk dat de branden zich niet snel verspreiden, ook niet over de grond. Dus hoe minder verdort gras en ander brandgevaarlijk gewas, hoe beter. Hiervoor hebben we afspraken gemaakt met bedoeïenherders, zodat ze hun kuddes in onze bossen laten grazen.

 

In 2010 hebben grote branden in het noorden niet alleen bossen en wouden beschadigd, maar ook steden en dorpen. De nationale brandweer en de JNF brandweer hebben daarna de vrijwillige brandweer in het leven geroepen. Die bestaat uit inwoners van dorpen en steden in bosrijke omgevingen. Het zijn goedopgeleide mensen, die ook helpen bij brandpreventie en die onder andere lesgeven op scholen: hoe je op een goede, verantwoorde manier met bossen omgaat. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter.

 

Is er op dit moment veel contact met andere JNF kantoren elders in de wereld?

Ja, we overleggen onderling over acties. Over hoe we kunnen doorgaan met het inspireren en enthousiasmeren van onze achterban en over hoe we daarmee in contact blijven. Een eerste Zoom-afspraak met alle kantoren staat gepland. Daar ga ik in onze volgende nieuwsbrief meer over vertellen.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

JNF studiebeurzen voor Nederlandse masterstudenten

... / JNF / Bomen / JNF studiebeurzen voor Nederlandse masterstudenten / Maandag, 27 februari 2023JNF studiebeurzen voor Nederlandse masterstudenten Onze JNF studiebeurzen bieden waardevolle kansen voor Nederlandse masterstudenten. Hiermee doen ze praktische onderzoekservaring op binnen de laboratoria van het Tel-Hai College en het MIGAL Galilee Research Institute, in Kiryat Shmona. Beide instituten liggen in… Lees verder JNF studiebeurzen voor Nederlandse masterstudenten

Lees nieuws

De hoofdprijs

... / JNF / Bomen / De hoofdprijs / Maandag, 27 februari 2023De hoofdprijs Al jarenlang doet Elly Naarden uit Amsterdam mee aan de loterij van het JNF. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik begon met loten kopen. Ik doe het altijd trouw, zodra ik de aankondiging ontvang. Vroeger per post, tegenwoordig ook per… Lees verder De hoofdprijs

Lees nieuws

Tuinieren in de woestijn

... / JNF / Bomen / Tuinieren in de woestijn / Donderdag, 23 februari 2023Tuinieren in de woestijn Het is een drukte van jewelste. Ondanks de hitte zijn jong en oud in de weer met stekjes en water. Met of zonder groene vingers, het maakt niet uit. In de Arava bestaat sinds een aantal jaren… Lees verder Tuinieren in de woestijn

Lees nieuws

Een herinnering voor altijd…

... / JNF / Bomen / Een herinnering voor altijd… / Maandag, 16 januari 2023Een herinnering voor altijd Na dertig jaar bracht Liesbeth Aussen, een trouwe donateur van het JNF, samen met haar nicht Carry Bosman-Levi, een bezoek aan het Aussen Memorial Park in de Negev woestijn. Een indrukwekkend weerzien. Een herinnering voor altijd. ‘Terwijl… Lees verder Een herinnering voor altijd…

Lees nieuws