Joanne’s blog 39

Joanne's blog 39 - Monument Piet Cohen in het Anne Frank Memorial Park

Donderdag, 2 mei 2024

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

De Israëlische 4 mei heet Jom Hashoa en begint dit jaar op 5 mei ’s avonds.

Om tien uur ’s ochtends op 6 mei zal het luchtalarm afgaan en neemt de gehele bevolking twee minuten stilte in acht. Het verkeer ligt stil en automobilisten staan midden op de weg naast hun auto. Het is altijd een indrukwekkend moment. Ook worden op diverse openbare gelegenheden herdenkingsplechtigheden gehouden.

De afgelopen jaren heb ik een aantal malen het Anne Frank Memorial Park bezocht, dat in 1960 door het JNF is aangelegd. De vader van Anne plantte er de eerste boom. Het park is vol, maar je kunt nog wel doneren om een bijdrage te leveren aan de verzorging van de bomen. Het park is een onderdeel van het Martelaren Woud, waar zes miljoen bomen zijn geplant die dienen als eeuwige, levende gedenktekens voor de zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Joanne's blog 39 - Monument Piet Cohen in het Anne Frank Memorial Park

In mei 2011 realiseerde het JNF in dit park een bijzonder monument voor Anne, die nooit de kans heeft gehad om Israël te zien. De Nederlandse kunstenaar Piet Cohen ontwierp het. Het is een ruimte, gemaakt van roestig staal, van waaruit je aankijkt tegen een massieve wand waarin de kastanjeboom is verbeeld die achter het Anne Frank Huis stond. De boom symboliseert vrijheid en beperking. Door de gaten zie je de lucht, de ruimte, het leven. Maar het staal belemmert het zicht en geeft bijna een beklemmend gevoel.

In het park, en zeker bij het monument, hangt een devote sfeer. Zo midden in de natuur is het een plek om stil te zijn. Om na te denken. Over het verleden, het heden en de toekomst.

Verstilling. Juist in deze tijden.

Ik wil vandaag sluiten met een tekst die staat geschreven op een van de muren van het Beth Hafutsoth in Tel Aviv, dat ook wel het diasporamuseum wordt genoemd.

Remember the past, live the present and trust the future.

Veel liefs, en een shabbath met heel veel shalom, Joanne

Noodactie Israël banner

Lees meer nieuws

JNF Nieuws