Een herinnering voor altijd…

Liesbeth Aussen, een herinnering voor altijd

Maandag, 16 januari 2023

Een herinnering voor altijd

Na dertig jaar bracht Liesbeth Aussen, een trouwe donateur van het JNF, samen met haar nicht Carry Bosman-Levi, een bezoek aan het Aussen Memorial Park in de Negev woestijn. Een indrukwekkend weerzien. Een herinnering voor altijd.

‘Terwijl we daar stonden, met onze voeten op de vochtige grond, tussen de fris ogende naaldbomen, realiseerde ik mij dat het bijna op de dag af dertig jaar na de inwijding van deze plek was.

Liesbeth Aussen, een herinnering voor altijd

Liesbeth Aussen

“Een plek, voor altijd. Van generatie op generatie. Ik ben dankbaar dat die er is.”

Hoe het allemaal begon

In oktober 1992 werd ons park ingewijd door de toenmalige rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, David Lilienthal. Met een bus, georganiseerd door JNF Israël, werden we met zijn allen naar ons park gereden. Mijn ouders waren erbij en veel familie uit Nederland en Israël. De gedenkplaat werd onthuld door mijn dochter Ory, zij was toen vier jaar, samen met haar tweejarige neefje Bonno. Er waren toespraken, tranen en veel emoties. We plantten met zijn allen twijgjes in de grond met een drupje water, want deze bomen hadden maar weinig nodig.

'Het onmogelijke woud'

Het begon allemaal met de veertigste trouwdag van mijn ouders, Frieda de Vries en Benno Aussen. In plaats van cadeaus te willen ontvangen, vatten zij het plan op een herinneringsplek te stichten voor alle in de Shoah vermoorde familieleden. Daartoe kochten zij op naam van deze familieleden, maar ook op naam van alle levende familie, vrienden en kennissen bomen bij het JNF. Bovendien spoorden zij alle bekenden aan hetzelfde te doen ter gelegenheid van verjaardagen en andere bijzondere gelegenheden. Net zo lang tot er voldoende bomen bij elkaar gespaard waren om een park te openen.

Met JNF Nederland werd een stuk grond uitgezocht. De keuze viel op de Negev woestijn, in het Yatir woud, ook wel het Onmogelijke Woud genoemd. Omdat niemand geloofde dat het mogelijk zou zijn daar ooit bomen te planten.

Aussen memorial park; Een herinnering voor altijd
Aussen memorial park; Een herinnering voor altijd

Een fijn weerzien

De originele plaquette is, net zoals bij veel parken, vernield. Daarom wordt de naam van ons park nu vermeld op een zuil in de buurt.

Het was fijn om na zo’n lange tijd het park weer te zien. We hadden ons bezoek van tevoren aangekondigd bij JNF Nederland. Samen met JNF Israël was de ontvangst, net zoals vorige keren, goed georganiseerd. We kregen een boswachter en een gids toegewezen die ons naar het park brachten. Dat was maar goed ook, want zonder fourwheeldrive was het, vanwege de regen, niet bereikbaar geweest. Zij brachten ons ook naar onze zuil, waar we werden verwelkomd met drie vlaggen, die van Nederland, van Israël en het JNF.

Ons park ligt er prachtig bij. De boompjes zijn inmiddels groot en stevig.

In gedachten ging ik terug naar de opening. Velen van toen zijn er inmiddels niet meer. Een plek, voor altijd. Van generatie op generatie. Ik ben dankbaar dat die er is.’

Onderhoud JNF bossen

Alleen samen met jullie, onze donateurs, kunnen we ervoor zorgen dat de JNF bossen, waaronder het Aussen Memorial Park, er prachtig, groen en gezond blijven uitzien.

Het Aussen Memorial Park is opgericht in 1992. Dankzij donaties heeft JNF er al die jaren voor kunnen zorgen dat het bos groen en gezond is.

Waarom is onderhoud zo intensief en kostbaar?

Het JNF onderhoudt en beschermt haar bossen tegen ziekte en branden. We vervangen oude en zieke bomen wanneer dat nodig is en ook bomen die schade hebben opgelopen door branden, stormen en andere oorzaken.

Liesbeth Aussen, een herinnering voor altijd
Aussen memorial park; Een herinnering voor altijd

Verzorging én brandpreventie

De JNF bossen zijn 24/7 open voor publiek. Jaarlijks worden ze bezocht door zo’n 200 miljoen bezoekers. Dat zorgt helaas voor veel afval. Daarom voert JNF Nederland, samen met JNF Israël, continu campagnes om onze bossen schoon te houden en de bezoekers bewust te maken van het belang hiervan.

Naast het verzorgen van de bomen is brandpreventie cruciaal. Daarom zorgen we ervoor dat de begroeiing rondom de bomen laag blijft. Ook leggen wij goede toegangswegen aan voor brandweer- en reddingstroepen. Wendbare brandweerwagens helpen om zo snel mogelijk op de plek van de brand te arriveren. Technologie helpt ons bij vroege detectie en preventie van branden.

Draag bij aan het onderhoud

Dankzij de goede zorgen van het JNF zien onze bossen, waaronder het Aussen Memorial Park, er groen en gezond uit. Dat kost veel geld. Jij kunt bijdragen aan de instandhouding en het continue onderhoud van onze bossen door te doneren. Dat kan vanaf 25 euro, exclusief verzendkosten.

Aussen memorial park; Een herinnering voor altijd

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Shana tova van onze voorzitter

Donderdag, 13 september 2023Shana tova van onze voorzitter Beste JNF vrienden, shalom!   Al jaren volg ik de ontwikkelingen op het gebied van groene energie met grote belangstelling. Israël staat hoog aangeschreven in de publicaties die ik voorbij zie komen. Wij werken dan ook intensief samen met onze koepelorganisatie JNF Israël om projecten in groene… Lees verder Shana tova van onze voorzitter

Lees nieuws

Terugblik FoodTech avond

Donderdag, 17 augustus 2023Terugblik op een bijzondere FoodTech avond We organiseerden afgelopen juli het JNF FoodTech Experience Event met als gastsprekers dr. Ofir Benjamin en Ethy Levy. Zij spraken over innovatie op het gebied van voedsel en landbouw: de veranderingen op dit gebied, de rol die Israël daarbij speelt en wat het voor invloed heeft… Lees verder Terugblik FoodTech avond

Lees nieuws

Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Woensdag, 16 augustus 2023Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs Heb je interesse in een onderzoekstage in Israël? Laat je inspireren door Jort Bouma (25 jaar). Hij is onze eerste student uit Wageningen die met een JNF studiebeurs stage loopt bij het Tel Hai College. Het Tel Hai College is een agri- en… Lees verder Van Wageningen naar Tel Hai met een JNF studiebeurs

Lees nieuws

Hoe gaat het JNF te werk?

Waarom we ons juist nu inzetten voor ons zo geliefde Israël!Hoe gaat het JNF te werk? JNF Nederland is een onafhankelijke stichting en een apolitieke organisatie, die projecten steunt op het gebied van bebossing, water, landbouw en welzijn. Alle projecten van JNF Nederland bevinden zich binnen de internationaal erkende grenzen van Israël. Onze projecten zijn… Lees verder Hoe gaat het JNF te werk?

Lees nieuws