Donderdag, 10 november 2022
Een bijzonder huwelijkscadeau
‘Afgelopen maand was het eindelijk zover. Vorig jaar moesten we onze reis naar Israël vanwege Corona annuleren’, lieten onze trouwe donateurs Jitschak en Ellen Elzas ons weten. ‘De tickets van El Al waren gelukkig nog geldig. Wat was het fijn om weer terug te zijn. We maakten onder meer mee hoe de democratie in Israël gevierd wordt: bijna iedereen was vrij op 1 november, de dag van de verkiezingen.’
‘Het laatste nummer van het JNF Experience Magazine lazen we kort voor vertrek met veel plezier. Met name de ontwikkelingen op het gebied van voeding spraken ons aan. Daarom hebben we op een avond gegeten in OPA, een van de restaurants in Tel Aviv die in het magazine worden genoemd. Wat was dat een belevenis. Alle (veganistische) gerechten, we kregen er in totaal 10, waren gefermenteerd. Een verrassende smaaksensatie en een absolute aanrader.’
Vorig jaar interviewden we Jitschak voor ons JNF Experience magazine over een bijzonder huwelijkscadeau.
'Het onmogelijke woud'
Het Yatir woud in Israël is in de jaren zestig geplant door JNF Israël. Het is het grootste woud van Israël met een oppervlakte van 5000 hectare. Yatir ligt in het noorden van de Negev woestijn. Oorspronkelijk werd dit project ‘het onmogelijke woud’ genoemd, omdat men dacht dat er niets kon groeien. Door een uniek waterdruppelirrigatiesysteem is dit deel van de woestijn omgetoverd in een grote oase.
‘David Ben Goerion, de eerste premier van Israël, was een visionair staatsman, wijs in woord en daad. Een van zijn uitspraken was: “Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist”. Ik wil daarop parafraseren: “Wie niet in sprookjes gelooft, heeft mijn ouders niet gekend.”
Wie was de vader van Jitschak Elzas?
Mijn vader, Frits Samuel Elzas z.l. werd geboren in 1922 in Zutphen waar hij zijn hele leven woonde. Hij was voorbestemd om de groothandel in lederwaren en perkament van zijn vader over te nemen. Want die had het weer van zijn ouders overgenomen. En dat deed hij tot zijn tachtigste. Hij was een muzikale, harmonieuze man en ook sportief. Tot op hoge leeftijd liep hij hard. En heeft hij meer dan vijfentwintig keer de Vierdaagse van Nijmegen volbracht. Toen de oorlog uitbrak, moest hij onderduiken. Drie jaar lang heeft hij zich, samen met zijn zus, op een zolderkamer verborgen moeten houden. “Duizend dagen, duizend nachten zat ik onschuldig gevangen.”
Een warme, intelligente vrouw
Mijn moeder, Hannie Fuldauer z.l. geboren in 1925 in Enschede, was een warme en intelligente vrouw. Zij verhuisde met haar broer en ouders naar Apeldoorn. Haar vader was directeur van Paedagogium Achisomog, een instelling voor Joodse moeilijk opvoedbare kinderen en voor ‘zwakzinnigen’. Het Paedagogium was onderdeel van het Apeldoorsche Bosch, waar ongeveer 900 Joodse psychiatrische patiënten verbleven. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 heeft de oorlogsmisdadiger Aus der Funten, een van de ‘drie van Breda’, het Apeldoornsche Bosch en het Paedagogium Achisomog laten ontruimen. Alle patiënten zijn diezelfde nacht op de trein gezet en bij aankomst in Auschwitz vergast.
Omdat mijn oma tot het Jodendom was overgegaan, was het huwelijk van mijn grootouders volgens de Neurenberger Rassenwetten een Mischehe: een gemengd huwelijk. Daardoor ontsnapten mijn moeder, haar broer en ouders aan vervolging en kon mijn moeder in 1944 als leerling-verpleegkundige aan de slag bij ’s Koonings Jaght in Arnhem.
60 jaar liefde
In 1948 ontmoetten mijn ouders elkaar op een Joods bal. Het was liefde op het eerste gezicht. Na afloop van het bal bracht Frits Hannie met zijn auto naar Apeldoorn en vroeg hij haar in de auto ten huwelijk. Hun liefde voor elkaar is altijd sterk gebleven. Ze zaten en liepen altijd hand in hand, je kon letterlijk en figuurlijk niet tussen hen komen. In 2008 waren ze zestig jaar getrouwd. Het leek me mooi om een park in Israël voor hen op te richten. Het was sowieso een mooi jaar, want Israël bestond zestig jaar en ik vond het belangrijk om iets doen voor de Israëlische natuur.
Op advies van het JNF heb ik gekozen voor een reeds bestaand perceel, in plaats van een nog lege plek. Het is leuker om al wat aan bomen te zien, ook al zijn ze klein, dan een kale vlakte.
Ik nodigde mijn ouders uit om met ons naar Israël te gaan voor een verrassing ter gelegenheid van hun huwelijk. Ze waren enthousiast. Helaas kreeg mijn vader vlak voor onze reis een TIA, waardoor hij niet meer mocht vliegen.
Doorleven in Israël
Op 4 mei 2008 opende ik, in aanwezigheid van mijn vrouw Ellen en onze kinderen, in het Yatir woud het ‘Frits en Hannie Elzas – Fuldauer park’.
Het voelt alsof de cirkel rond is. Mijn ouders leven niet meer, maar hun nagedachtenis leeft in ons, onze kinderen en kleinkinderen voort. Nog steeds grijpen we bijzondere gelegenheden aan om het onderhoud van het park van mijn ouders te laten verzorgen. David Ben Gurion droomde ervan om de Negev tot bloei te brengen. Met dit park dragen wij bij aan zijn visie en steunen wij de ontwikkeling van wat tegenwoordig het Eco-Zionisme wordt genoemd.’