donderdag 19 juli 2018

Hoewel men nooit genoeg kan krijgen van een bezoek aan Tel Aviv, Jerusalem of de Dode Zee, heeft Israel talloze andere bezienswaardigheden die ook een bezoek waard zijn. De Hula Vallei is een van de mooiste plekken in Israel en is in de zomer bij uitstek een prachtige plek om op te zoeken.

In een warm land als Israel is men gewend dat de natuur zich snel ontpopt, want in de warme zomermaanden zijn veel plekken droog. Maar waterplanten in de Hula Vallei gedragen zich anders. Zij hebben gebrek aan water, waardoor zij blijven bloeien wanneer alles om hen heen in verdord. Het is het beste om de vallei in de vroege ochtend of in de late namiddag te bezoeken.

Een beetje historie
De Hula vallei ligt tussen de Golan hoogvlakte, de Naftali bergen en de Bekaa vallei. In de loop der jaren werd het verwaarloosd tot moerassen met malariamuggen. Na het oprichten van de staat Israël werd het droogleggen van moerrassen een van de hoofdtaken van KKL-JNF.  In 1951 begon met met de Hula Vallei. Het was het eerste ontwikkelingsproject die door de staat Israel in samenwerking KKL-JNF werd uitgevoerd. Hiermee werd 60.000 dunam land beschikbaar voor landbouw, boomgaarden en vijvers. De vallei werd getransformeerd van een door koorts getroffen gebied naar een bloeiend natuurgebied dat veel bezoekers aantrok.

 

foto’s@Yaacob Shkolnik

Wederopbouw
Yis’ur, een pionier en landbouwer, die de Hulla Vallei in zijn originele staat heeft gezien, beschreef het moerasgebied: “Plotseling bevond ik mij bij de ingang van een prachtig klein meertje, dat uit een fantasiewereld leek te komen…. ”.

Yis’ur had het idee bij KKL-JNF opgeworpen om een botanische tuin met waterplanten te creëren. Hij stelde voor waterplanten te gebruiken die voor de drooglegging veelvuldig werden gezien en nu bijna geheel waren uitgestorven. Deze planten werden in de Hulla Vallei gebied vooraf de drooglegging gezien.  Het idee kreeg vorm en KKL-JNF vestigde een botanische tuin bij de ingang van het Hula vallei met 14 dunam met waterputten en kanalen, aangelegde paden en bruggen en bomen. Yis’ur kreeg speciale toestemming van de natuur- en parkenautoriteit om planten te brengen uit de Golan en botanische tuinen uit het hele land.

foto@ Yacob Shkolnik

Het belang van het ontwikkelingsproject van de Hula vallei is tot de dag van vandaag zeer belangrijk. Als onderdeel van het ontwikkelingsproject heeft KKL-JNF een gebied van 75 km2 getransformeerd van een ecologisch wanoorde naar een gebied waar een grote verscheidenheid aan planten en dieren gedijen en bloeien. 

Adembenemende botanische tuin
De locatie is geen plantenmuseum, maar een adembenemende botanische tuin met een spectaculair uitzicht. In het oosten de Golanhoogten, in het westen een  de Naftali-bergen en in het midden de prachtige groene Hula vallei. De bezoeker bevindt zich in een levendige regio die een werkelijke co-existentie tussen landbouw en natuur laat zien. Naomi Margaliet, de beheerder van de tuin benadrukt: “Alle planten komen oorspronkelijk uit de Hulla Vallei en wij zullen geen exotische planten uit het buitenland planten”.

Dankzij de verbondenheid die de botanische tuin met de omringende natuur heeft, dient de plek ook als een schuilplaats voor dieren. Vissen zijn in het water van de vijver ingeburgerd. Eén plek in het park staat inmiddels bekend als de passage van een otter (een zeldzaam dier in Israël) die in de Hula Vallei leeft.

foto’s@KKL-JNF archief.

Toegangkelijkheid
KKL-JNF heeft aanzienlijke inspanningen en middelen geïnvesteerd om voor iedereen de toegang tot hun bossen, parken en locaties mogelijk te maken. De houten bruggen, toiletten, kassa’s, het buffet en de picknickplekken zijn rolstoelvriendelijk. Verder zijn ook de golfkarretjes die door het park rijden voor de rolstoelen aangepast.

Hoe komt u daar?
Rij noordwaarts over snelweg 90, sla rechtsaf bij Yesud Hamaala Junction en ga verder naar het Hula Nature Reserve.

Openingstijden:  zondag – donderdag: 9: 00-16: 00 uur. Vrijdag, zaterdag en feestdagen: 6: 30-16: 00 uur.

Privacyverklaring